TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ OLARAK 3 HAZİRAN 2017 TARİHİNDE “KÖRFEZDE ALG PATLAMASI” KONULU PANEL DÜZENLEDİK.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi olarak 3 haziran 2017 tarihinde "Körfezde alg patlaması" konulu panel düzenledik.

Fuar içinde bulunan Sivil Toplum Merkezi‘nde gerçekleşen panele konuşmacı olarak;  Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü hocalarından Doç. Dr. Halim ERGÜL ve Şube Başkanımız Sait AĞDACI katıldılar.

İzmit Körfezi‘nde alg patlaması nedenleri ve çözüm önerilerinin konuşulduğu panelde açılış konuşmasını yapan Şube Başkanımız Sait Ağdacı daha sonra Alglerın yapısıyla ile ilgili  "Algler tek hücreli olup güneş ışığında büyüyor. Tek bir hücre 2 hafta içinde milyonlarca çoğalabiliyor bu da insan ölümlerine neden oluyor, denizin yapısı bozuluyor. Körfez‘de zehirlenmeler son yıllarda Nisan sonu Mayıs başı daha önceki yıllarda ise Haziran sonu Temmuz başı artış göstermiştir. Azot ve fosforun çok olması alglerin artışına neden oluyor. Besin oluşumu çok fazla olursa biyolojik bozulma meydana geliyor bu da ortamda ölüm tehlikesini ortaya çıkarıyor" bilgileri verdikten sonra, Marmara denizindeki alg patlaması  ve ilimizde ki gelişimini "Marmara‘da 20 yılda bir görülürken bu sene 5‘ten fazla meydana geldi. Körfez‘de Azot ve fosfor fazlalığının en yoğun olduğu yer %25 ile Dilderesi mevkiidir. Kocaeli nüfus yoğunluğu bakımından çok yoğun bir kenttir. İl genelinde 20 adet atık su arıtma tesisi bulunuyor. Bunlar aylık sistem şeklinde düzenlenmesine rağmen uygulanmıyor" diye konuştu. Körfez‘in bütünleşik kıyı alanları tehditleri hakkında konuşan Ağdacı, "Körfez havzasının birinci derece deprem bölgesinde olması, sanayi yatırımlarının kentsel alanla iç içe olması, deniz trafiğindeki yoğunluk ve donanma gemilerinin dar koridorlarda seyretmek zorunda oluşu, su kaynaklarının büyümede yetersiz kalması ve ekoloji dengesinin kurulamaması" anlattı.

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü hocalarından Doç. Dr. Halim Ergül ise, "Körfez‘de alg artışı olduğunda suyun rengi kırmızı ya da yeşil renk olur. Körfez‘in kızarmasına neden olan Dinoflagellat türleridir. Belediye çalışıyor ama yeterli kalmıyor. Gün geçtikçe nüfus artıyor ve bu çok ciddi sorunlar yaratıyor. Akdeniz‘de 20 yıl içinde oluşan alg çoğalması kayıtlara göre en büyük ölçekli alp çoğalması 2015 İlkbahar mevsiminde İzmit Körfezi‘nde gerçekleşti. Son 300 yılda insan ölümlerine neden olduğu resmi kayıtlarda da yer alıyor" diye konuştu. Özellikle Astım hastaları alg sayı artışına bağlı ölümlere en çok maruz kalanlar olduğunu söyleyen Ergül, denizden çıkan midyelerin de en az 2 yıl kesinlikle yenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Panelin devamında Ağdacı ve Ergül Körfez‘de alg çoğalması işle ilgili çözüm önerilerini sıraladı. Çözüm önerileri hakkında detaylı bilgi veren Ağdacı,  "Yeni liman yatırımlarının ileride genişlemeye olanak verilecek sahalarda planlanması, atık su yönetiminin uygulanması, liman ve iskelelerde atık su ve yüzey sularına yönelik alt yapının rehabilite edilmesi ve yeni yatırımlarda dikkate alınması, şehir planları yapılırken liman yatırımları ve bunların oluşturacağı karayolu yoğunluğunun ve çevresel etkilerinin dikkate alınması, çevre kirliliğinin önlenmesi için katı atık yönetiminin geliştirilmesi amacıyla gerekli tedbirlerinin alınmasıdır"

Panelin ardından Şube Başkanımız katkılarından dolayı sayın Doç. Dr. Halim Ergül‘ e teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.

Değerli panelistlerimize ve katılım sağlayan konuklarımıza tek tek teşekkür ederiz

 

06.06.2017 00:00
Okunma Sayısı: 254
Fotoğraf Galerisi