TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
SUDA BAKANLIK TEHDİDİTARAF)

AYFER CALIKIRAN - YÖNETMELİĞİ Tarafa değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, yapılan değişiklikle koruma bölgeleri alanlarının daraltıldığını dile getirdi. Bozoğlu, değişikliği şu sözlerle değerlendirdi; "Daha önceki koruma alanları sadece sulak alanı değil çevresini de kapsıyordu. Ulusal ya da mahalli diye bir ayrım da yoktu. Bundan sonra ulusal öneme haiz alanlar korunmaya devam edecek. Ancak mahalli öneme haiz olanlarda alan daraltıldı. Örneğin önceden sulak alanın çeperinde bir tampon bölge tanımlanırdı. Çevresindeki sazlıklar, hayvanların yaşadığı alanlar da koruma altındaydı. Bu değiştirildi, sadece sulak alan korunacak artık. Bu şekilde sulak alanını çevresi korunmayacağı gibi imara da açılabilecek." 

ÇMO yetkilileri değişikliğin, 3. Havalimanı projesinin etrafındaki sulak alanları doğrudan etkileyeceğini belirtiyor. Ayrıca bu şekilde hukuki itirazların da önüne geçileceğinin dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi; "3. Havalimanı projesi, 70 sulak alanın, 8 derenin yok olmasına neden olacak. Bu sulak alanlar, 3. Havalimanı sorununu böyle aşacaklar madde de şöyle; "Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyete geçmiş olan ve bu Trakya‘ya, İstanbul‘a hayat veren Terkos gibi önemli Yönetmelik kapsamında izin almamış işletmeler, bu havzaları besliyor. Yönetmelikle, bu sulak alanlar, Yönetmeliğin yayımından itibaren iki yıl içerisinde "mahalli öneme haiz" olarak tanımlanmakta ve Bakanlıktan izin almaları şartı ile faaliyetlerine yapılaşmaya açılması kolaylaştırılmaktadır." devam ederler." Orman ve Su İşleri Bakanlığı, sulak alanların sınırlarını daraltacak yeni bir yönetmelik hazırladı ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu rman ve Su İşleri Bakanlığı, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği‘ni 3. kez önemli değişiklikler yaparak yayımlandı. 

TMMOB‘a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) yapılan değişiklikle ilgili bir açıklama yaparak, "Başbakanın istediği oldu; koruma bölgeleri daraltılıyor, sulak alanlarımızın yok edilmesi hızlandırılıyor" dedi. 

Yeni yönetmelikte sulak alanlar "ulusal öneme haiz sulak alanlar" ve "mahalli öneme haiz sulak alanlar" gibi iki ana başlığa ayrıldı. 

Türkiye‘de halihazırda 135 adet uluslararası öneme haiz sulak alan var. Toplamda ise 300‘ü aşkın sulak alan bulunuyor. Bu uluslararası alanlar yeni yönetmelikle ulusal alanlar içinde kalacak. Ancak böyle bir niteliği olmayan diğer alanlar mahalli öneme haiz sulak alanlar olacak. 

Yönetmelik değişildiğini değerlendiren ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, yeni yönetmelikte bilime ve doğa kanunlarına aykırı hükümlerin olduğunu belirtti. Açıklamasında, mahalli komisyonlarda, teknik, bilimsel niteliğe sahip olup olmadığı bilinmeyen kişilerce sulak alanların kaderine karar verileceğini ifade eden Bozoğlu, düzenlemeyle, mahalli öneme haiz sulak alanların yapılaşmaya açılacağını buna da bizzat suları korumakla görevli Bakanlık teşkilatlarının karar vereceğini söyledi. 

Kuzey Marmara Ormanlarına yapılacak olan 3. Havalimanı, 3. köprü ve bağlantı yollarının, çevreye vereceği zarar ve sonrasında yaşanması muhtemel çevre felaketi çok sayıda çevre uzmanı tarafından sıklıkla gündeme taşınmıştı. 

ODALARA YER YOK

Mahalli öneme haiz sulak alanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından belirlenecek. İl Müdürlüğü, bölgedeki balıkçılık kooperatifleri, avcı derneklerinin de içinde yer aldığı mahalli komisyonlara danışarak çalışacak. Ancak bu komisyonlarda hükümetin çevre politikalarına itirazlarıyla gündeme gelen meslek odaları yer almayacak. Sulak alanlann korunmasıyla ilgili her şeye bu yeni kurulacak komisyonlar karar verecek.  

SAPANCA‘DA ALARM

Mart ayında yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle Sapanca Gölü‘nde su seviyesi 2 metrenin altına düştü. Sahilde 100 metreyi bulan çekilmenin yaşandığı göl için bölgede susuzluk alarmı verildi 

07.04.2014 00:00
Okunma Sayısı: 518
Fotoğraf Galerisi