TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
KAPSAMLI SU KANUNUNA İHTİYAÇ VAR...

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün  birlikte gerçekleştirdiği  ‘Su Çerçeve Direktiflerine Göre Biyolojik İzleme Çalıştayı`nda, kapsamlı bir Su Kanununa duyulan ihtiyaca vurgu yapıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, ÇMO‘nun hep eleştiren taraf olarak değerlendirildiğini belirterek, ‘En büyük eksikliğimiz sesimizi duyuramamak. Biz her şeyi değil yanlışı eleştiriyor, doğruyu da takdir ediyoruz. Bakanlıkla ortak yaptığımız bu çalıştayla sesimizi daha iyi duyurabileceğimizi umuyorum` dedi.

‘Kapsamlı Su Kanununa İhtiyacımız Var…`

Dünya Çevre Günü öncesine denk gelen çalıştayda mevcut çevre sorunlardan söz etmeyeceğini ifade eden  Bozoğlu şöyle konuştu:

‘Bugün ne Ankara Çayı`ndaki kirliliği, ne Van gölüne kanalizasyon deşarjını, ne Tuz Gölü üzerindeki madencilik faaliyetlerini ne de kuraklık ile ilgili yaşananları konuşacağım. Özellikle burada bulunanlar sorunları ve nedenlerini biliyor. Ben çözümü konuşmak istiyorum. Ülkemizin çok değerli ve deneyimli bürokratları var, kimyageri, biyoloğu, laborantı, çevre mühendisi var. Yani sorunları çok rahat çözebileceğimiz kadrolarımız var.

Sorunumuzun temeli çok başlılık. Su yönetimini de kapsayan bir Çevre Bakanlığına ihtiyacımız var. 1926 yılından kalan bir Su Kanunu ile artık suyumuzu yönetemeyiz. Önümüzdeki günlerde bir Su Kanunu Taslağı gündeme gelecek. Biz ÇMO olarak bu konuyu yakından takip ediyor, bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Sağlıklı bir su kanunu oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyoruz.`

Genel Başkan Bozoğlu biyolojik izlemenin önemine de vurgu yaparak sözlerini, ‘Konu bütün canlıların, hepimizin dünü, bugünü ve yarını açısından çok önemli` diye noktaladı.

‘Su Kanunu Taslağı İçin Çok Çalıştık…`

Daha sonra kürsüye gelen Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, çevre sorunlarının yakın zamana kadar tekil çözümlerle giderilmeye çalıştığını, bütümsel çözümler uygulanmadığı için sonuç alınamadığını anlattı. Özellikle su ile ilgili sorunların en başında iletişim eksikliği geldiğine vurgu yapan Kınacı, Genel Müdürlük olarak bu sorunu büyük oranda çözdüklerini kaydetti.

Genel Müdürlüklerinin Su Kanunu Taslağı için yürüttüğü çalışmaları ayrıntılarıyla anlatan Genel Müdür Kınacı şunları söyledi:

‘Taslak çalışması süresinde, su kaynaklarının korunması ve yönetimiyle ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde hareket ettik.  Su Kanunu taslağı önemli bir çalışmamız. Taslak hazırlığında  bütün kurumların görüşlerini almaya çalıştık. Hazırlık süresinde çok fazla kurum ve kuruluş olduğunu, bunların arasında yetki çatışmaları ve koordinasyon eksikliği olduğunu gördük. Avrupa Birliği‘nin (AB) su kalitesiyle ilgili temel direktifi olan Su Çerçeve Direktifi çerçevesinde taslağımızı hazırlamaya çalıştık. Yapılamayan birçok işi yaptık. Arzumuz, bu çalışmalarda bütün kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmek, birlikte çalışabilmek. ÇMO`ya da bu nedenle teşekkür ediyorum`

Prof Dr Kınacı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak üç ayda bir toplantı yaptıklarını, bu toplantılarda çalışma yaptıkları kurumların yürüttüğü işlerinin ele alındığını ifade etti ve ‘Kurumların işlerini dinleyip yönlendirme yaptığımız bu toplantılara bundan sonra Çevre Mühendisleri Odasını da davet edelim` dedi.

Konuşmaların ardından ODTÜ`den Prof Dr Ülkü Yetiş, İzleme ve Su Bilgisi Sistemi Daire Başkanı Nermin Anul, Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Prof Dr Muzaffer Dügel,  Biyolojik İzleme Şube Müdürü Hümeyra Bahçeci, Orman ve Su İşleri Uzman Yardımcısı Aslı Bayrak Arslan, Biyolog Hale Duman Kumru, Orman ve Su İşleri Uzmanı Tolga Çetin, Orman ve Su İşleri Uzman Yardımcısı Nida Bakır ve Orman ve Su İşleri Uzmanı Müge Erkan Aydar konu hakkında sunum yaptı.

Katılımcılara plaket sunulan çalıştayda taraflar, toplu fotoğraf çektirdi.  

 

03.06.2016 00:00
Okunma Sayısı: 609
Fotoğraf Galerisi