TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
DİPLOMA İLE SERTİFİKA EŞ TUTULDU

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel ve sanayi atıksu arıtma tesislerinde görev yapacak tesis sorumluları için düzenlenen yeterlilik eğitimi ile çevre mühendislerinin diplomalarının yok sayıldığını vurguladı. Ücretsiz olacağı belirtilen eğitimin sonunda belge ücreti yatırılması istendiği belirtilerek "Bu, mesleki uzmanlık alanı ve diplomamız üzerinden belge ticareti yolu açılmasına işarettir" denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kentsel ve sanayi atıksu arıtma tesislerinde görev yapacak tesis sorumlularına ilişkin atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi yapılacağını açıklamıştı. Halihazırda görev yapanların da almasının gerekli olduğu belirtilen ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek eğitime katılması uygun görülen adayların listesi genel müdürlüğün internet sitesinde yayımlanmıştı. Cumhuriyet, moda tasarımı, açıköğretim işletme, kamu yönetimi, iktisat ve zootekni gibi alanlardan kişilerin de eğitim almaya hak kazandığını gündeme getirmişti. Söz konusu eğitimler tamamlandı.

'Akıldışı'

ÇMO, dün çevrimiçi olarak gerçekleştirilen basın toplantısı ile eğitimlere tepkisini sürdürdü. Birkaç günlük eğitim ve sınav ile çevre mühendisliği uzmanlık alanını değersizleştiren bir süreç başladığı kaydedilen açıklamada, söz konusu eğitimin, çevre mühendisliği meslek disiplinini itibarsızlaştıracağı, iş güvencesini ortadan kaldıracak sertifikasyon sistemine dayalı bir anlayışı yerleştireceği vurgulandı. Açıklamada, "diplomaların, ücret karşılığı verilen belgelerle eşdeğer tutulduğu" kaydedilerek "Sadece iki haftalık çevrimiçi atıksu arıtma tesisi 'yeterlilik eğitimi' sonunda yapılacak bir sınavda 'başarılı olanlara' 'tesis sorumlusu' belgesi verilmesi kabul edilemez bir durum. Bu uygulamanın ücret karşılığı yapılması, üstelik diğer ilgili ilgisiz disiplinlere de sektörde çevre mühendisleri ile aynı koşullarda kapı açılması akıldışı" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, söz konusu eğitime ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan görüşme talep edildiği ancak 1.5 ayı aşkın süredir yanıt verilmediği kaydedildi.

20.02.2021 00:00
Okunma Sayısı: 468
Fotoğraf Galerisi