TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
BALLIKAYALAR TABİAT PARKINDA BASIN AÇIKLAMASI VE TEKNİK GEZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak, Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası kapsamında Kuzey Marmara Otoyolu yapılacağı Gebze Ballıkayalar Tabiat Parkına yaşanacak çevre katliamının boyutları ve sonuçlarını açıklamak için 16 Haziran 2019 tarihinde Üyelerimiz ile birlikte, Kuzey Ormanları Savunması, Karadeniz İsyandadır Platformu ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ile Kuzey Marmara Otoyolu yapılmasının istendiği Ballıkayalar Tabiat Parkında basın açıklaması ve teknik gezi gerçekleştirdik.

Üyelerimiz ile birlikte, Kuzey Ormanları Savunması, Karadeniz İsyandadır Platformu ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ile Kuzey Marmara Otoyolu yapılmasının istendiği Ballıkayalar Tabiat Parkında gittik.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası`nın Kocaeli ve İstanbul şubeleri olarak basın açıklamasını ÇMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyemiz Selin AKYOL okudu. Yapılan açıklamada, 1972 yılında kabul edilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü her yıl tüm dünyada çeşitli farkındalık etkinlikleriyle kutlansa da ekolojik yıkımın geldiği boyut ekoloji mücadelesini tek bir güne sığdırıp anıyor olmanın artık geçerliliğini yitirdiğinin altı çizildi. Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen Marmara Bölgesi`ndeki kirlilik ve tahribat için herhangi bir tatmin edici önlem alınmadığı gibi yöneticiler tarafından her yıl bu tahribatı pekiştirecek ek adımlar atıldığını ve Yakın zamanda, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yapılacak olan ve Gebze Ballıkayalar Tabiat Parkı`ndan geçeceği açıklanan otoyol için 17 bin ağaç kesileceği açıklandığına işaret etti. 1. Derece Doğal Sit Alanı olan, milyonlarca yılda oluşan bu doğal tabiat parkına zarar verildiği takdirde bir daha asla geri dönüşü olmayacağını ve İçerisinde birçok canlı türünü barındıran bu eşsiz ekosistem aynı zamanda nesli tehlike altındaki kuşlara da ev sahipliğini dile getirdi.

"Proje süresince ve bitiminde yolun kullanılmasıyla birlikte bölgedeki emisyon miktarı artacak ve kirliliğe neden olacak, oluşacak gürültü bölgedeki canlı yaşamı için stres oluşturacak, tarım arazileri ve su varlıkları tehdit altına girecektir. Tüm bu olumsuz senaryoya, koruma kurullarının ve bilim insanlarının verdiği olumsuz görüşlere rağmen Ballıkayalar Tabiat Parkı`nın yönetenlerce gözden çıkartılması kabul edilemez bir tutumdur. Ormanlık alandaki bir ağacı sadece bir ağaç olarak görmek ancak bilimsel veri yerine ekonomik kaygılarla hareket eden, rantı doğanın önüne yerleştiren bir bakış açısında mümkündür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeye onay vererek bilimden ve toplum yararından uzak davranmıştır." İfadeleri kullanıldı.

"Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli ve İstanbul Şubeleri olarak; herkesi yaşam alanlarını korumaya, daha fazla tüketim için doğadan çalan enerji politikalarına karşı dikkatli olmaya, rant için kentleri şantiye alanına çevirenlere ‘sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını` hatırlatmaya, toprağımız, havamız, suyumuz için bir arada olmaya, bulunduğumuz her yerde ekolojik yıkıma karşı ses çıkarmaya davet ediyor; doğa için verilen her mücadelede bilim ve tekniği halkımızın hizmetine sunacağımıza ve herkesle dayanışma içerisinde olacağımıza söz veriyoruz." TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi YK Üyesi Selin AKYOL basın açıklaması gerçekleştirilmesinin akabinde Ballıkayalar Tabiat Parkında teknik gezi gerçekleştirilmiştir.

20.06.2019 00:00
Okunma Sayısı: 197