TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
13. ULUSAL1. ULUSLARARASI ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) iş birliğiyle "13. Ulusal & 1. Uluslararası Çevre Mühendisliği Kongresi" 10-11-12 Ekim tarihlerinde GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirildi.

Protokol ve açılış konuşmaları; TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran BOZOĞLU, ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, GTÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet KOBYA, İzmit Belediye Başkanı Fatma KAPLAN HÜRRİYET, Gebze Belediye Başkanı Zinnur BÜYÜKGÖZ, GTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Hasan ASLAN ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Sait AĞDACI tarafından gerçekleştirildi.

Çevre Mühendisliği bölümü mezunlarının mesleki haklarının sağlanması yönünde atılan adımların gösterildiği kısa film gösteriminin ardından kongreye katkı sunan kurumlar, firmalar ile organizasyon temsilcilerine teşekkür plaketi takdim edildi.

Çevre sorunlarına her geçen gün yenilerinin eklendiği ülkemizde, sağlıklı, konforlu, enerjisi etkin, sürdürülebilir bir çevre anlayışı ile sorunları tartışmak, bilimsel yaklaşımla çözüm önerilerini ortaya koymak ve karşılıklı bilgi ve deneyim aktarımı sağlamak amacıyla düzenlenen kongrede akademisyenler, öğrenciler ve çevre alanında faaliyet gösteren 250‘yi aşkın katılım ile birçok kişi ve kurumlar bir araya geldi. Kongre‘de 120‘ye yakın bildiri yayımlandı.

Ulusal ve Uluslararası Çevre Mühendisliği Kongresinin davetli konuşmacıları: Bahreyn‘den Gülnur COŞKUNER JASİM, ABD‘den Doç. Dr. Phd. Juliana de MOURA BELL, Türkiye‘den Enerji Müh. Erhan DEMİRCİOĞLU, Prof. Dr. Cumali KINACI, Prof. Dr. Derin ORHON, Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR, Neslihan MERAL, Prof. Dr. Ayşe FİLİBELİ, Fransa‘dan Prof. Dr. Jean Phillippe STEYER, Romanya‘dan Prof. Dr. Manea FLORİCA, İran‘dan Ph. D. Alireza KHATAEE oldu.

Bu sene bir ilki gerçekleştirilen ve Uluslararası olma özelliği taşıyan Kongre‘ye; Gebze Teknik Üniversitesi‘nin yanı sıra Kocaeli, Mersin, İstanbul Okan, Uludağ, Bursa Teknik, Bülent Ecevit, Namık Kemal, Düzce, Ondokuz Mayıs, Akdeniz, Süleyman Demirel, Hacettepe, Cumhuriyet, Erciyes, Aksaray, Abant İzzet Baysal, Orta Doğu Teknik, İstanbul, Yıldız Teknik, Marmara, Dokuz Eylül, Ege, Çukurova, Ankara, Sakarya, Necmettin Erbakan, Clemson, Texas at Austin üniversiteleri ile Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri, Tahran Membrane Industry Development, Georgia İnstitute Of Technology Enstitüleri ile Japonya, Bahreyn ve Fransa‘dan birçok akademisyen katılım sağladı.

Kongre de; Çevre Yönetim Sistemleri, Uygulama ve Araçlar, Çevresel Sistemlerin Ölçüm, Analiz, İzleme ve değerlendirmesi, Çevresel Politika Yönetimi, Çevre Mühendisliğinde Bilişim Teknolojileri, Çevre ve Enerji, Doğal Kaynak Yönetimi, Çevre Mühendisliği Eğitimi, Çevre Mühendisliğinde Örgütlenme ve Disiplinler arası İlişki, Çevre ve Mühendislik Etiği, Çevre Ekonomisi, Çevre Hukuku, Çevresel Etki (ÇED) ve Risk Değerlendirme, Katı Atık Yönetimi, Endüstriyel ve Tehlikeli Atık Yönetimi, Hava Kirliliği Kontrolü, Gürültü ve Gürültü Yönetimi, Koku Emisyonlarının Kontrolü, Kentsel Dönüşüm ve Yerel Yönetimler, Önleyici Çevre Yönetimi, Temiz Üretim ve Kirlilik Önleme, Su ve Atıksu Arıtımı, Arıtma Çamurlarının Yönetimi ve Bertarafı, Su ve Toprak Yönetimi, Havza ve Su Kalitesi Yönetimi, İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik, Küreselleşme ve Uluslararası İşbirliği, Yenilenebilir Enerji (Güneş, Rüzgar, Hidrojen), Gıda Güvenliğinde güncel meseleler konuları ele alındı.

Kongre; Uğur Metal İnş. Mad. Nak. San ve Tic. Ltd. Şti. , BYR Kimya Arıtma San. Ltd. Şti.,İZAYDAŞ A.Ş., Exitcom Recycling Atık Taşıma Toplama Depolama ve Elektronik Gemi San. Tic. Ltd. Şti , Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, İzmit Belediyesi, Gama Recycle Elyaf ve İplik A.Ş. , Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi, TAYÇED Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği, Kartonsan Karton San. Tic. A.Ş. , Teknoloji Eldiven A.Ş. , Benli Recycling Group, Atık Kağıt ve Geri Dönüşüm Derneği, Atılım Makine ve Sanayi Mamülleri Paz. Müh. Hizm. San. Tic. LTD.ŞTİ. , İstanbul Sanayi ve Ticaret Merkezi, TEKNOKEM Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. , IFAT, B2B Medya, EGESİS Çevre Teknolojileri ve İnş. San. Tic. A.Ş. , CEYKA KİMYA SANAYİ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ, FÜZYON Su Teknolojileri ve Otomasyon San.  ve  Tic. Ltd. Şti. ,Gafa Medya ,Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi, Deneysel Medikal ve Analitik Cihazlar Tic. San. Ltd. Şti. , Labmarker DışTic. Ltd. Şti. , KONTSİS Elektronik Ölçüm Teknolojileri ve Otomasyon Sistemleri, KAYSE End. Mam. San. Tic. A.Ş. , NORM Sanayi Ürünleri  İmalat ve Dış Ticaret Ltd. Şti. , NOSAB Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Gebze organize Sanayi Bölgesi, SAYDAŞ Plastik Metal Geri Dönüşüm Nak. San. Tic. Ltd. Şti. , PRO-TEK Analitik ve Endüstriyel Sistemler Ltd. Şti. , Çevtaş Çevre Teknolojisi San. Tic. A.Ş. kurum ve kuruluşların sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Kongre‘nin sonunda "Çevre Mühendisliği Eğitimi ve Geleceği" konulu Panel gerçekleştirildi. Panel Başkanlığını GTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Keskinler yürüttü. Panel ‘de Prof. Dr. Azize AYOL, Prof. Dr. Gülfem BAKAN, Prof. Dr. F.Olcay TOPAÇ ŞAĞBAN, Prof. Dr. H. Güçlü İNSEL ve Prof. Dr. Ayşe FİLİBELİ konuşmacı olarak yer aldı. Çevre Mühendisliği Bölümü kontenjanları ve Çevre Mühendisliğinin dinamik dönemde nasıl yol alacağı konuların ele alındığı Panel‘de; Çevre Mühendisleri bölümü öğrencilerine daha kaliteli eğitim verilmesi için lise eğitimlerinin yerinin önemli olduğundan, lisans eğitimlerinin ve staj eğitiminin yetkin bir mühendis olmada yetersiz olduğundan bahsedilerek; Çevre Mühendisliği bölümü kontenjanlarının sınırlandırılabileceği, yeni bölüm açılmasının önüne geçilmesi, lisans derslerinin daha etkili verilebileceği, bu sebeple standart ders planı oluşturulması için yeni ders planlamasının yapılabileceği, Çevre Mühendisliği Bölümü‘nün popülaritesinin artırılmasının Bölümün seçilme oranını artırabileceği gibi çözüm önerileri sunuldu.

 

 

 

14.10.2019 00:00
Okunma Sayısı: 244
Fotoğraf Galerisi