TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
YEŞİL YILDIZ UYGULAYICIÇEVREYE DUYARLI KONAKLAMA TESİSİ) EĞİTİMİ’ Nİ GERÇEKLEŞTİRDİK

 

Yeşil Yıldız (Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konaklama tesislerine verilen bir eko-etikettir. Bu eko-etiket ile konaklama tesislerinin; sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin artırılması, çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi, özendirilmesi ve çevreye duyarlılık yönünde yaptığı çalışmaların geliştirilmesi amaçlanmıştır. 

"Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair 2008/3 no‘lu Tebliğ" ekinde, 22.09.2008 tarih ve 27005 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 19.06.2017 tarihinde kriterlerini güncelleyerek ulusal çapta uygulanan Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi (Yeşil Yıldız) programı güncel sayı ile 404 konaklama tesis tarafından hali hazırda yürütülmektedir.  

Çevre Mühendisleri Odası olarak, konaklama işletmelerinde Yeşil Yıldız ödülüne ait süreçleri yöneten yetkilinin;  çevre koruma faaliyetlerindeki yetkinliğinin ve becerisinin arttırılması amacı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile  29.11.2017 tarihinde "Yeşil Yıldız Uygulayıcı Personel Sertifika Programı" kapsamında protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile Çevre Mühendisleri Odası; konaklama tesislerinde Yeşil Yıldız süreçlerini yürüten/yürütecek olan yetkilinin sertifikalandırılmasında ilk ve tek yetkili kuruluş olmuştur.  Sertifika programı ile mevcut Yeşil Yıldızlı tesis sorumlularının ve tüm Türkiye genelinde Yeşil Yıldız almaya aday (yaklaşık 3.200) konaklama işletmeleri tesis sorumlularına eğitim verilmesi hedeflenmektedir.

Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ (R.G. No: 30101, R.G. Tarihi: 19.6.2017) değerlendirme formu (Ek-3) 1. Bölüm, Zorunlu ve Sunumlu Kriterler başlığı altında yer alan beş numaralı kriterde belirtildiği üzere; "Eylem Planının Uygulanması; Konusunda eğitim almış özel bir yetkilinin (Çevre Mühendisi, Enerji Verimliliği Uzmanı, Biyolog, Ziraat Mühendisi vb.) tesis bünyesinde çalışması (5 Puan) (Kişiye ait diploma veya çevre konusunda eğitim aldığına ilişkin sertifika ve uzmanlık belgesi istenilir.)" denilmektedir.  Bu kriterden yola çıkarak mesleki eğitimi çevre konusunda uzmanlık olmayan yeşil yıldız yetkilisinin, imzalanan protokol çerçevesinde düzenlenen "Yeşil Yıldız Uygulayıcı Personel Sertifika Programına" katılarak, çevre konusunda eğitim aldığını belgelemesi gerekmektedir.

Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi bulunan ve belge başvurusunda bulunacak olan İşletmelere 7-8 Nisan 2018 tarihlerinde Şubemiz eğitim salonunda "Yeşil Yıldız Uygulayıcı Eğitimi" düzenlenmiştir.
Turistik işletmelere çevre danışmanlık hizmeti veren firmalarımız, otel bünyesinde çalışan meslektaşlarımız ve kalite müdürü olarak görev yapan turistik otel çalışanları tarafından eğitime katılım sağlanmıştır.

Eğitimde yapılan anketler ve birebir yapılan görüşmelerde, eğitimin çok başarılı, faydalı olduğu ve keyifli geçtiği yönünde dönüşler olmuştur.

Eğitime katılan meslektaşlarımıza ve diğer katılımcılara, eğitmen olarak katılan ÇMO Başkanı Sayın Baran BOZOĞLU ve Sayın Nilay KAYA‘ ya ve eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen Şube çalışanlarımıza teşekkür ederiz.

Ankara Şube 10. Dönem Yönetim Kurulu

 

11.04.2018 00:00
Okunma Sayısı: 414
Fotoğraf Galerisi