TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
Çevre Mühendisleri Odası
PHASELIS`TE OTEL YAPILMASINA KARŞI BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

BASIN AÇIKLAMASI

Son günlerde Antalya‘nın orman ve tarih dolu bir koyunun daha turizme feda edileceği en çok konuşulan konulardandır. Öncelikle belirtelim ki Phaselis arkeolojik sit alanı olup, Çıralı, Olympos gibi tarihi ve doğal yerlerle birlikte Olympos Beydağları Sahil Milli Parkı‘nın en önemli parçalarından biridir.

Son yıllardaki dünyanın turizm politikasına baktığımızda tarihi ve doğayı koruyan sürdürülebilir turizm politikasıdır. Phaselis‘te otel yapılması dünyadaki gelişimlere de Proje dosyası incelendiğinde arkeolojik sit alanına, doğal sit alanına, Bey Dağları Sahil Milli Parkı‘na ne kadar zarar vereceğini anlamak için uzaman olmaya gerek yoktur.

Nitekim yoğunlaşan tepkiler üzerine koruma kurulu yeniden toplanmak zorunda kalmıştır. Phaselis‘e otel yapılması 2005 yılından bu yana değişik aşamalardan geçmiş ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün ÇED gerekli değildir kararı ile Aralık 2013 sonunda kamuoyu ancak bilgilenmiştir. Konuya duyarlı Kemer, Tekirova, Çıralı‘dan yerel sivil toplum örgütleri,

Antalya Meslek Odaları, bölgede yaşayan vatandaşlar olarak geçici kazanç için doğayı, tarihi yok eden projenin iptali istemiyle dava açma süreci tamamlanmış olup, yarın ÇED gerekli değildir kararı ile tahsis kararının iptaline ilişkin davalar açılacaktır.

Yapılmak istenen projenin Kemer‘e, Antalya‘ya, ülkemize ve insanlığa vereceği zararlar açık olup Antalya‘da ve tüm yurdumuzda tepki gösterenlerin sayısı hızla artmaktadır. Kemer‘de bulunan 14 STK‘dan oluşan "Kemer Sivil Toplum Platformu" öncülüğünde, çok sayıda sivil inisiyatif, gönüllü gruplar, köy koruma dernekleri, doğa sporları kulüp ve dernekleri ile Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu‘nun da katılımı ile "Phaselis‘te otele hayır" mitingi kararı alınmıştır. Miting 23 Şubat 2014 tarihinde Phaselis antik kenti içinde yapılacaktır. Buluşma saati 13:00‘dır. Antalya‘dan hareket saat 11:30‘dur.

Phaselis antik kentinin doğal ve arkeolojik değerleri ile korunması gerektiğine inanan herkesi, miting günü Phaselis‘te güzel bir gün geçirmeye çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki Kemer‘de başka Phaselis yoktur. Antalya‘da başka Phaselis yoktur. Türkiye‘de başka Phaselis yoktur. Dünyada başka Phaselis yoktur. 20/02/2014.

Basın açıklamasına katılanlar:

Çevre Mühendisleri Odası