OTOYOLLARA SES PANELLERİ GELİYOR(YOL TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ)
Gürültü kirliliğiyle mücadelede amacıyla radikal bir adımlar atılıyor. Avrupa Birliği müzakereleri kapsamında devam eden Çevre Faslının alt başlığı çerçevesinde, gürültüye karşı Türkiyede ilk defa bir yönetmelik hazırlanıyor. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı proje kapsamında, gelişmiş ülkelerde kullanıldığı gibi, otoyol ve demiryolu kenarlarında yalıtım panelleri, havaalanlarında ses emici tepecikler yerleştirilecek.
Korna yasaklanacak
Proje kapsamında Bahçeşehir, istanbul Teknik, Orta Doğu Teknik ve Boğaziçi Üniversitelerinden uzmanlar, tüm şehirlerde belirlenen alanlarda gürültü ölçümleri yapacak ve Türkiyenin gürültü haritası ortaya çıkarılacak. Haritanın tamamlanmasının ardından hayata geçirilecek Gürültü ile Mücadele Eylem Planı kapsamında şehirler ile gürültü arasına duvar çekilecek.
Fizik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve üniversiteler arasında gürültü kirliliğinin önlenmesine yönelik alınması gereken tedbirlere ilişkin protokol bulunuyor. Belediye çalışanları buralardan alacakları sertifika ile eğitimden geçirilecek. Nüfusu 250 binden fazla olan yerleşim alanları için en geç 2013e kadar, nüfusu 100 ile 250 bin arasında olan yerleşim alanları için en geç 2018e kadar gürültü haritalarının hazırlanması gerekiyor. Harita sonuçlarına bağlı olarak en geç 2014 ve 2019a kadar gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik eylem planları hazırlanacak.
Planda en dikkat çekici ayrıntılardan biri ise şehir merkezlerinde fazla gürültüyü önlemek için uygulanacak yöntemler. Buna göre; psikolojik bozukluklara da yol açan gürültüden korunmada başvurulacak yöntemler şunlar:
- Şehir merkezlerinde trafikten kaynaklanan gürültü kirliliğini engellemek için sessiz ve ağaçlandırılmış alanlar oluşturulacak.
-Merkezi kavşak ve tali yollarda, okul ve hastane çevrelerinde korna çalmak yasaklanacak.
-Belediyeler yol çalışmalarında çevreyi rahatsız etmemek için önlemler alacak, inşaat etrafları yalıtımlı duvarlarla korunacak çok fazla yolun geçtiği yerlerde sessiz ağaçlı ortamlar oluşturulacak.
-Tünel ve alt geçitlerin içlerinde ses için yalıtım malzemeleri kullanılacak.
-Otoyol kenarına içe doğru eğimli duvar veya metal paneller konulacak.
-Alan etrafına gürültü emici tepecikler, özel ağaçlandırma yapılacak.
-Metal ses duvarları yerleştirilecek ve demir yolu boyunca ağaçlandırmaya ağırlık verilecek.
Şehrin gürültüsü azalacak