TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
MÜSİLAJ BİR DOĞA OLAYI MI?

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman müsilajın doğa olayı olup olmadığını şu sözlerle açıklıyor: "Doğa olayı ama denize bıraktığımız kirleticiler ve iklim değişikliği sebebiyle bizim doğaya müdahalemiz var."

Kahraman, müsilajı ortaya çıkaran organizmaların yalnızca besin depolayabildikleri hallerde çoğalabileceklerinin altını çiziyor. "Onların besinleri bizim suya karıştırdığımız kirleticiler. Bizim denize yaptığımız kirletici deşarjlarımızla besin ihtiyaçlarını karşılıyorlar ve yaşamları için son derece müsait bir ortam oluşuyor."

 

ÇMO Başkanı Ahmet Kahraman "Müsilajı temizlemek iğneyle kuyu kazmak gibidir" diyor ve şu ifadeleri kullanıyor: "Burada, görsel anlamda halkın huzurunu bozan bir sorundan bahsetmiyoruz, canlı türlerindeki azalmadan bahsediyoruz. Temizlemeye çalışmak halkın gözündeki kirletici algısını belki tatmin edecektir ama bu müsilajın bir çözümü değildir. Çözümü onların besinlerini kısmaktır, yani denize kirletici deşarj etmemektir."

Müsilajın mevsim değişikliği sebebiyle ortadan kaybolabileceği ya da kısa süreli olarak yeniden görülebileceğini belirten Kahraman, süresinden bağımsız olarak ekosistemi tahrip ettiğini vurguluyor: "Görülme süresi kısa olsa bile ekosisteme verdiği tahribatın tamir olması çok uzun süreler ister, bence müsilajla ilgili asıl sorun da budur."

Uzmanlar, müsilajla mücadele etmek için uzun vadeli politikaların üretilmesi gerektiğini vurguluyor. ÇMO Başkanı Kahraman kirletici deşarjı uygulamalarının kontrol altına alınması ve düzenli olarak denetlenmesi gerektiği görüşünde: "Kirletici deşarjlarının durdurulması ve iklim değişikliği konusunda bilinçli hareket etmeyi sağlayacak politikaların üretilmesi, müsilajı azaltacaktır." 

12.01.2022 00:00
Okunma Sayısı: 366