TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Hakkında Odamız Görüşü

Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 

Görüş Bildiren Kurum: TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

 

Mevcut Metin

Öneri/Teklif Metni

Değerlendirme

 

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (4) Tesis bünyesinde yer alan açık alan kullanımlarında, geçirgen zemin malzemesi ve gerektiğinde gölgelikler kullanılarak düzenleme yapılabilir. Çevre düzenlemelerinde beton, çimento, tuğla, seramik, plastik ve asfalt kullanılamaz. Açık alanda kullanılan ekipmanlar ahşap ve/veya metal malzeme olmalıdır.

 

Doğal yapıya uygun olarak ahşap malzeme kullanılması esastır. Ahşap malzeme kullanılması mümkün olmayan ve güvensiz olan durumlar paslanmaz metal türevi malzeme kullanılmasına izin verilebileceği düşünülmektedir.

 

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (5) Tesislerin, orman alanlarında yapılması durumunda ağaç rölöve planının da hazırlanması zorunludur. Tesislerin kurulumunda ağaç kesilmemesi esastır. Alanın doğal dokusuna aykırılık teşkil edecek şekilde peyzaj düzenlemesi yapılamaz.

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (5) Tesislerin, orman alanlarında yapılması durumunda ağaç rölöve planının da hazırlanması zorunludur. Tesislerin kurulumunda ağaç kesilmemesi esastır. Alanın doğal dokusuna aykırılık teşkil edecek şekilde peyzaj düzenlemesi yapılamaz. Ağaç kesilmesi kesinlikle yasaktır.

Ağaç kesilmemesi esastır. Ağaç kesilmesi kesinlikle yasaktır ibaresi eklenmesi gerekmektedir.

 

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (7) Konaklama üniteleri haricinde, tesis bünyesinde kullanılan diğer çadır tiplerine uyumlu olmak koşuluyla, tesis yöneticilerinin gerektiğinde kalması için bir adet çadır daha yapılabilir.

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (7) Konaklama üniteleri haricinde, tesis bünyesinde kullanılan diğer çadır tiplerine uyumlu olmak koşuluyla, tesis yöneticilerinin gerektiğinde kalması için bir adet çadır daha yapılabilir. İzin alınan çadır adedi dışında çadır yapılamaz.

İzin alınan çadır adedi dışında çadır yapılamaz ibaresi eklenmelidir. İzin alınması sürecinde çevresel etkilerin doğru tespiti için baştan planlama yapılma yapılması esastır.

 

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (11) Tesis genelinde kullanılacak her türlü temizlik malzemesi (yüzey temizleyiciler, bulaşık deterjanı, şampuan ve duş jelleri ve benzeri) ve tesisten atık olarak çıkacak her türlü malzeme (ambalaj, saklama kapları, çöp poşeti ve benzeri) doğada biyolojik olarak parçalanabilir ve çevre dostu olmalıdır.

 

Endüstriyel atık yönetim planı formatına uygun olarak plan hazırlanması ve tesiste hazır olarak bulundurulması gerekmektedir.

 

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (12) Kullanılan tüm elektrik ve mekanik tesisatın, yüksek enerji tasarruflu ve çevreye duyarlı olması zorunludur.

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (12) Kullanılan tüm elektrik ve mekanik tesisatın, yüksek enerji tasarruflu ve çevreye duyarlı olması zorunludur. Enerji takip formu tutulması zorunludur.

Enerji takip formu tutulması gerekmektedir.

 

Lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri

MADDE 5- (17) - a) Konaklama birimleri; temelsiz ahşap platform üzerine, çadır malzemesi kullanılarak, doğal ışık alacak şekilde ve banyolu olarak düzenlenir. Uygun tefriş elemanlarıyla rahat kullanım imkânı verebilecek şekilde dekore edilir. Odalarda teknik normlara uygun yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, yatak başucu sehpası veya benzeri düzenleme, genel aydınlatma, priz, tuvalet masası veya benzeri düzenleme, gece lambası, en az ikili atık biriktirme ekipmanı, minibar, müşterilerin sıcak içecek hazırlamasına imkan sağlayan donanım ve servis ikram malzemeleri, kıymetli eşya kasası, iklim koşullarına göre ısıtma ve soğutma sistemi, elbise dolabı veya benzeri düzenleme bulunur. Oda ve banyolarda bulunan donanım ve cihazların kullanımına, tesiste yer alan ünitelere ve verilen hizmetlere ilişkin bilgilendirme sağlanır. Banyolarda, suyun yayılımını engelleyici önlemler alınır; vitrifiye, armatür, batarya, duş donanımı, ayna, priz, en az ikili atık biriktirme ekipmanı, on beş adet buklet malzemesi ile el, banyo ve ayak havlusu bulundurulur. Oda servis hizmeti verilir. Kesintisiz sıcak ve soğuk su bulunur.

 

Ahşap ya da paslanmaz metal türevi kazık (çakma) temel olması gerekmektedir.   Pas tutan ve sürekli boyama yapılarak çevreye verilen zararların önlenmesi esastır.

 

Altyapı ve sertifikalandırma

MADDE 6- (3) Atık su bertarafında tesis bünyesinden kaynaklanan evsel nitelikli atık suların çevresel ve sosyoekonomik özellikleri dikkate alınarak çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce uygun görülecek arıtma ve/veya bertaraf yöntemleri uygulanır.

 

Sızdırmaz fosseptik projesi hazırlanmalı ve kurum onayı alındıktan sonra yeterli kapasitede inşa edilmelidir. Düzenli vidanjör çekimleri için sözleşme ve makbuz aranması gerekmektedir.

 

 

23.01.2024 10:59
Okunma Sayısı: 67