TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE ALINACAK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK TASLAĞI İLE İLGİLİ ODAMIZ GÖRÜŞÜ

 

Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

Teklif

 

Ek-1`de yer alan eklentilere ek olarak;

-          Güvenlik personellerinin görev yaptıkları yerler (Güvenlik kabinleri gibi…)

-          Atık depolama alanları

-          Otopark alanları

gibi yerlere ilişkin maddelerin bulunmadığı

 

 

Bu ve benzeri alanları içerecek genel kapsamlı görüşler ve tedbirler yazılabilir.

Taslak Maddesi

Görüş ve Değerlendirme

Teklif

Madde -7

 

‘İşveren bu Yönetmelik ve Ek`inde belirtilen konularda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 18. Maddesine uygun olarak çalışanların veya iki veya daha fazla çalışan temsilcisinin bulunduğu işyerlerinde varsa işyeri yetkili sendika temsilcilerinin yoksa çalışan temsilcilerinin görüşlerini alır ve katılımlarını sağlar.` Demektedir. Bu katılımın gerçekten sağlanıp sağlanmadığını kontrol edecek bir sistemden bahsedilmemektedir.

 

‘Çalışanlara ilişkin görüşlerin alındığı yazılı sistemleri kurar, değerlendirmesini ve takibini yapar.` Denilmesi sistemin daha gerçekçi ve somut delillere ve çözüme dayalı yürümesinde faydalı olacaktır.

Madde 9-b) Herhangi bir tehlike durumunda, bütün çalışanların işyerini derhal ve güvenli bir

şekilde terk etmeleri saglanır. Gerekli durumlarda bu konuyla ilgili planlar hazirlanarak

düzenli tatbikatIar yaplır.

 

"Gerekli durumlarda bu konuyla ilgili planlar hazirlanarak

düzenli tatbikatIar yaplır" tanımı bir çok işletmede acil durumlara yönelik tatbikat yapılmamasına neden olabilir.

 

"Tehlike sınıfı kapsamında sıklığı artırılmakla birlikte, her işletmede yılda en az bir kez tatbikat yapılması sağlanır" tanımlamasının yapılması, olabilecek her türlü olası acil durumun fark edilmesini ve tatbikat yapılması sırasında görülecek eksiklere yönelik iyileştirmeler gerçekleştirilmesini  sağlayacaktır.

 

Ek-1 Madde 50 – 51

Soyunma Yeri ve Elbise Dolabı

Bu madde de elbiselerini koyacakları ayrı bir yer konmasından bahsedilmektedir. İş ayakkabıları ile ilgili bir madde yer almamaktadır.

Gün içerisinde sürekli ayağa giyilen iş ayakkabılarının da daha hijyenik şartlara dayalı saklanma ve bakımından bahsedilebilir.

 

 

EK-1 Madde 57 Atık Sulara Drenaj Kanalı

 

‘İşyerinde atık ve birikinti suların aktığı ve toplandığı yerler, özel veya genel bir kanalizasyona veya fosseptiğe bağlanır ve uygun bir kapak ile örtülür, bu yerlerin çalışılan mahalden yeteri kadar uzakta bulunması sağlanır.` Demektedir. Uygun bir kapak terimi önemi yüksek olan bu yerler için yeterli değil diye düşünüyorum. Ayrıca mevcut işyerlerinde çalışılan bölgelerin altında büyük fosseptikler bulunabilmektedir.

Uygun bir kapak yerine daha teknik ve koşulları tanımlayacak bir açıklama yapılabilir.

Mevcut kullanımlarda işletme içerisine kurulu fosseptiklerin bulunabilirliği gözetilerek alınması gerekli tedbirler yazılabilir.( İlaçlamalar, ağır malzeme depolanmaması, araçların girmemesi vb...)

 

05.04.2013 00:00
Okunma Sayısı: 1705