TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
İSTANBUL SEL AÇIKLAMASI

 

İstanbul`u on gün arayla yine sel vurdu

 

İstanbul çevre toplantısının olduğu gün felaketi yaşadı

 

Bozoğlu: Kent  yönetimi, bir kez daha riski yönetemedi

 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu,  on gün arayla İstanbul`u ikinci kez vuran sel felaketinin tam da İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin gerçekleştirdiği  "çevre düzeni revizyon planı" toplantısına denk geldiğini belirtti. Bozoğlu, "Şu an yine afet yönetilmeye çalışılıyor ancak riski yönetmek lazım. Yani olay olmadan önce ihtimaller üzerinden hazırlıklı olmak gerekiyor.  Öğlen saatlerinde işyerleri tatil edilip, vatandaşların sokağa çıkmaması yönünde uyarılar yapılabilirdi. Kent yönetimi yine riski yönetemedi" dedi.

Bozoğlu,  şiddetli fırtına ile başlayan ve başta E-5 Avrupa yakası otoyolu olmak üzere hemen hemen tüm bağlantı yollarında trafiği durma noktasına getiren, İstanbul`da inanılmaz görüntülere sahne olan sel baskını ile ilgili şunları kaydetti: 

 "Ciddi mühendislik hataları var"

 

 "Köprü altlarında tekrar su birikintileri oluştu. Burada rögar kapaklarının doğru yere konmaması, kanalizasyon sisteminin yetersiz olması, suyun akışını sağlayacak yapıların ve eğimin sağlanmamış olması gibi ciddi mühendislik hataları var. Bazı bölgelerde suyun olmadığı, bazı bölgelerde ise battı çıktı köprülerin altında hatta metrolarda suyun biriktiğini görüyoruz. Mühendislik yöntemleriyle suyun tahliye edilemediğini görüyoruz.  ‘Çok fazla yağmur yağdı; her yerde bu durum olabilir" demek kolaya kaçmak olur. Gelecekte yaşanan sorunlara da çözüm üretmemeyi tercih etmek anlamına gelir.  Birçok yapı faaliyeti özel sektöre ihalelerle verildi. Bundan sonra devlet kurumlarının yapması gereken şey iyi bir denetim yapmak. Taşerona verilen işin kontrolünün sağlıklı yapılması gerekiyor. Şu an yine afet yönetilmeye çalışılıyor ancak riski yönetmek lazım. Yani olay olmadan önce ihtimaller üzerinden hazırlıklı olmak gerekiyor.  Öğlen saatlerinde iş yerleri tatil edilip, vatandaşların sokağa çıkmaması yönünde uyarılar yapılabilirdi. Kent yönetimi bir kez daha riski yönetemedi.

 "Hesabı sorulmalı"

 

Öte yandan Rum mezarlığında yaşanan çökmede, vatandaşların çöken alanın üzerinde dolaştığını gördük. Toprağın altındaki insanları kurtarma kaygısıyla yapılıyor ama yine bir gelişmiş ülke görüntüsü sergilenemedi. Sadece riski değil, afeti yönetmede de sıkıntılarımız olduğunu gördük. Köprüler ve  metro istasyonlarında suyun birikmesini engelleyecek yapıların yapılmasından sorumlu kurumların mutlaka tespit edilmesi ve bunun hesabının sorulması gerekiyor.  Absürt bir şekilde felaketin olduğu gün İstanbul`da Çevre Düzeni Revizyon Planı Dış Paydaş Vizyon Çalıştayı yapılıyor. Hazır çevre düzeninde bir revizyon planlanıyorken yetkilileri iklim değişikliğini de göz önünde bulundurmaya davet ediyorum." 

28.07.2017 00:00
Okunma Sayısı: 340