TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
`Ekolojik yıkım çetelerinin karşısındayız`

 

Çevre Mühendisleri Odası, İkizdere‘de süren direnişe destek verdi: "İkizdere halkının yanında; iktidarın yıkım politikalarının ve sermayenin nemalandığı rantın tam karşısındayız".

TMMOB‘a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, yaklaşan 5 Haziran Çevre Günü ve 31 Mayıs - 5 Haziran Ekolojik Yıkım ile Mücadele Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.

Rize, İkizdere‘de Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği Cevizlik Taş Ocağı Projesine karşı direnişin sürdüğü hatırlatılan açıklamada, "Bu yıl Ekolojik Yıkım ile Mücadele Haftası‘nda İkizdere‘deki mücadeleye omuz vermek, desteğimizi yükseltebilmek adına İkizdere özelinde tüm yıkım, talan projelerine karşı tüm Kaz dağlarına, Salda göllerine, Fırtına derelerine ve nicelerine doğru çağrımızı haykıracağız" denildi.

Çevre Mühendisleri Odası‘nın açıklaması şöyle:

"Geri dönülemez ekolojik yıkım"

"Bu proje kapsamında yapılacak patlatma, malzeme taşınımı vb. faaliyetlerin neden olacağı çevresel etkiler daha önce bölgede yapılan pek çok benzer projede olduğu gibi bölgenin bitki örtüsünü yok edecek, sularını kirletecek, yaban hayatını olumsuz etkileyecek; böylece doğal sit alanı olan vadide geri dönülemez bir ekolojik yıkıma neden olacaktır.

"Doğaya düşmanı bu proje aynı zamanda emeğin de düşmanıdır. Bölge halkının temel geçim kaynağı olan organik çay üretimi, arıcılık ve büyükbaş hayvancılığı, taş ocağının çevresel etkileri nedeniyle sona erecek; yöre halkı açlığa ve akabinde göçe mahkum edilecektir.

"İkizdere örneğinde de olduğu gibi doğanın ve emeğin düşmanı pek çok projeye izin almak için yazılan ÇED Raporları, projelerin çevresel etkilerinin boyutlarını olduğundan çok daha düşük göstermekte, söz konusu etkilere önlem olarak oldukça yetersiz taahhütler içermektedir, dolayısıyla bilimsel değildir ve kabul edilemez!

"Halkın geleceğine tehdit"

"İktidarın İkizdere‘den, Mersin Akkuyu‘ya, Hasan Keyf‘den, Ergene Havzasına, Hewsel‘den Kanal İstanbul‘a kadar ülkenin dört bir yanında ‘kalkınma, ekonomik büyüme, 2023 hedefleri‘ propagandalarıyla gerçekleştirmeye çalıştığı rant ve yıkım projeleri, başta kendisine yakın Cengiz Holding ve türevleri olmak üzere sermaye gruplarını zenginleştirirken halkın geleceğini ve ekolojik yaşamın sürekliliğini yok etmektedir.

"Rize‘nin Pazar İlçesinin Haçapit Köyünde yapılan ve büyük ekolojik yıkıma neden olan taş ocağı engellenemediği için bugün İkizdere‘de benzer bir yıkımı yapma gücünü kendinde bulan iktidar ve sermaye, yarın İkizdere‘den aldığı güçle Kanal İstanbul ve başka büyük yıkım projelerini hayata geçirmek için attığı adımları sıklaştıracaktır.

"Rantın tam karşısındayız"

"Çevre Mühendisleri Odası olarak başta İkizdere mücadelesinin en önünde yer alan kadınlar olmak üzere tüm mücadele edenleri selamlıyor, tüm yurdu bu mücadeleye sahip çıkıp; büyütmeye çağırıyoruz.

"Bizler bir kez daha ilan ediyoruz ki tüm mesleki birikim ve becerilerimizle emeğin, bilimin, doğanın ve İkizdere halkının yanında; iktidarın yıkım politikalarının ve sermayenin nemalandığı rantın tam karşısındayız!"

Doğal sit alanı

Cengiz Holding‘in açmak istediği taş ocağı, doğal sit alanı olan İkizdere-İşkence Vadisi‘nde yer alıyor.  Vadi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Termal ve Kış Turizmi Yeni Destinasyonu" olarak belirlenmiş durumda. Yörede bir yandan da Bakanlık tarafından "örnek yayla" modeli uygulanacak.

Dolayısıyla bölge hem örnek yayla hem doğal sit alanı hem de turizm alanı olarak geçiyor. Ünlü Anzer ballarının yapıldığı Anzer Yaylası, Çamlık Mesiresi, Çağrankaya Yaylaları ve Ovit sınırları da İkizdere içinde yer alıyor.

İlçenin ekonomisi genel olarak tarıma dayalı. Başlıca tarım ürünleri çay ve patates ancak az miktarda kivi, mısır, armut ve fındık da yetiştiriliyor. Yaylacılık metoduyla sığır ve koyun beslenirken arıcılık da bölgedeki bir diğer geçim kaynağı.

NOT: Dünyada koruma altında olan 200 vadiden biri olan ve Cengiz İnşaat tarafından taş ocağı için kullanılacak olan İkizdere Vadisi‘nde altı adet Hidroelektrik Santrali çalışırken, iki taş ocağı da aktif olarak faaliyette.

Habere ulaşmak için tıklayınız.


 

12.05.2021 00:00
Okunma Sayısı: 317