TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ VE EKOLOJİK MÜCADELE HAFTASI

1972 yılında İsveç‘in Stockholm şehrinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı toplantısında alınan kararla 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak; 30 Mayıs-5 Haziran tarihleri arası ise Odamız tarafından Ekolojik Mücadele Haftası olarak ilan edilmiştir.

Ekolojik Mücadele Haftası, isminden de anlaşılacağı üzere kutlanacak bir hafta değil ekolojik yıkıma karşı mücadeleye dikkat çekilmesi hedeflenen bir haftadır. Aynı şekilde Dünya Çevre Günü de iklim değişikliğinin kuvvetle muhtemel sonuçlarının özellikle Antalya‘da iyiden iyiye hissedildiği, birçok  küresel ekolojik yıkımın yaşandığı şu günlerde kutlanacak bir gün değil bu yıkıma karşı acilen önlem almamız gerektiğini hatırlatan bir gündür.

Dünya Çevre Günü‘nün 2019 yılı teması "Hava Kirliliği İle Mücadele" olarak belirlenmiştir. Bu tema, hava kirliliğine bağlı ölümlerin yılda yaklaşık 30.000‘i bulduğu ülkemiz için oldukça manidardır. Avrupa Birliğine göre havanın en az %33,4 daha kirli olduğu ülkemizde, hava kirliliği sebebi olan fosil yakıt kullanım oranı, birçok alternatif enerji kaynaklarının bulunduğu günümüzde halen %88‘dir.

Kentlerimizde ise içme ve kullanma suyu olarak evlerimize iletilen sular iletim hatlarında kaybolmaktadır. İçme ve kullanma suyu olarak büyük maliyetlerle temin edilen suyun iletim sürecinde sızıntı v.b. nedenlerle kaybolması gereksiz daha fazla su çekilmesine sebep olmakta, maliyetleri arttırmakta ve dolayısıyla çevresel ve ekonomik bir sorun yaratmaktadır.

Turizmin en önemli bileşenlerinden bir tanesinin ekolojik çevre olması sebebiyle Antalya‘da çevre hassasiyetinin en üst düzeyde tutulması gerekmektedir. Bunun için ekolojik çevreyi oluşturan deniz, ormanlar, su havzaları, hava, toprak ve doğal kaynaklar gibi tüm bileşenlerin mühendislik disipliniyle ele alınıp korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması gerekmektedir. Çevre mühendisleri olarak bu hususta sahip olduğumuz sorumluluğun farkındayız. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak da bu konularda gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirir Dünya Çevre Günü‘nün coşkuyla kutlanabileceği ve ekolojik mücadele vermek zorunda kalmadığımız günler görmeyi temenni ederiz.

05.06.2019 00:00
Okunma Sayısı: 179
Fotoğraf Galerisi