TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇMO BAŞKANI DR. BARAN BOZOĞLU: CUMHURİYET HALK PARTİSİ GENEL BAŞKANI SN. KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KAPSAMINDA DÜZENLEDİĞİ TOPLANTIYA KATILDI

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu‘nun Dünya Çevre Günü kapsamındaiki ayrı video konferans düzenlediği toplantıya Odamızı temsilen Çevre Mühendisleri OdasıBaşkanı Dr. Baran Bozoğlu,  katılım sağladı.

Toplantılara; Dünya Doğayı Koruma Vakfı, TEMA, Çevre Mühendisleri Odası, Nükleer Karşıtı Platformu Sekreteryası, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Çiftçi-SEN, Hasankeyf Koordinasyonu, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Munzur Koruma Kurulu, Kuzey Ormanları Savunması, EGEÇEP, Ekoloji Birliği, Trakya Platformu, Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları Temsilcileri ile Artvin, Rize, Hatay, Muğla, Aydın, Bursa, Çanakkale ve Eskişehir‘de, doğayı tahrip eden projelere karşı verdikleri mücadele ile simge haline gelmiş isimler ve CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca katılım sağladı.

Toplantı da Dr. Baran BOZOĞLU şunları kaydetti: Su yönetiminde çok ciddi sıkıntılarımız var. Su yönetiminin bile Türkiye‘yi büyük bir su kriziyle karşı karşıya. Bunu zaten artık herkes çok iyi biliyor. Buna rağmen dere ve göllerimizin yüzde 76‘sı kirlenmiş durumda. Yani elimizi, yüzümüzü yıkayabileceğimiz bir dere kalmamış durumda. Kızılırmak, Sakarya, Gediz, Ergene, Büyük Menderes, Küçük Menderes, bütün havzalarımızda yoğun bir kirlilik var.

İklim değişikliği ve hava kirliliği konularının üzerinde duran Sn. BOZOĞLU; Büyükşehir Belediyelerinin hava kirliliğini azaltmak için ne yapmaları gerektikleri hakkında açıklamalar yaparak, iklim krizine karşı mücadele de ve iklim değişikliğine karşı uyumda yapılması gerekenlere dair görüş ve beklentileri paylaştı.

Çevre konusunda çok duyarlı olduklarını belirten Sn. Kemal KILIÇDAROĞLU, Nükleer Santraller,Ergene Nehri ve Doğanın temizliğindeki 4 temel kuralhakkındaki görüşlerini paylaşarak Meslek Odaları ve Sivil toplum örgütleri hakkındaki görüşlerini şu şekilde ifade ederek konuşmasını tamamladı:

CHP olarak bizim düşündüğümüz, yasal düzenleme süreci şöyle olmalı, biz onu hemen hemen her yerde söylüyoruz: Eğer bir yasa teklifi gelirse ve bu teklif diyelim ki çevre hareketlerini de ilgilendiren bir teklifse; bu teklif alt komisyona havale edilmeli, alt komisyonda o konuyla ilgili bütün sivil toplum örgütlerinin yöneticileri dinlenmeli, onlardan görüşler alınmalı ve ondan sonra yasalaşma süreci başlatılmalı.

Dolayısıyla parlamento sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak yasal düzenlemeleri yapmalı diye. Bu pek çok yerde aslında bütün demokrasisi gelişmiş ülkelerde böyle yapılıyor ama biz maalesef sivil toplum örgütlerini dinleyin dediğimiz zaman ona karşı çıkıyorlar. Ama bu zaman içinde göreceksiniz yasalaşma süreci bu dediğim mantığa evrilecektir.

Her biriniz; kiminiz Artvin‘de, kiminiz Rize‘de, Muğla‘da, Aydın‘da, Bursa‘da, Çanakkale‘de, Eskişehir‘de, Hatay‘da mücadele ediyorsunuz. Sizin mücadeleniz önemlidir. Çok ama çok önemli bir mücadeledir. Sizin mücadelenizin tarihi bir değeri vardır aynı zamanda. Bu doğayı, bu tabiatı koruyorsunuz siz. Çocuklarınıza daha güzel, torunlarınıza daha güzel bir Türkiye bırakmak, daha iyi bir coğrafya bırakmak için mücadele ediyorsunuz.

Haberin Linki İçin Tıklayınız.

12.06.2020 00:00
Okunma Sayısı: 407