TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇEVRESEL GÖSTERGELER 2010 KİTAPÇIĞI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİZ

 

GENEL

Kitapçıkta kullanılan tanımlar ve kısaltmalar bilgilerinin kitapçık sonunda değil de önsöz bölümünün hemen ardından verilmesi okuyucu tarafından daha işlevsel olacaktır.

Ayrıca; birçok yerde geçmiş değerlerden, oranlardan çok uzun bahsedilmektedir. Göstergeler kitapçığının her yıl çıkmaya başladığı göz önünde bulundurulursa geçmiş ile ilgili rakamsal bilgilerin bu kadar detaylandırılmasına ihtiyaç yoktur.

 

BAŞLIKLAR

1.2.Kentsel Nüfus: Bu bölümde geçmişle ilgili bilgiler çok fazladır. Zaten her yıl böyle bir kitapçığın hazırlanmaya çalışıldığı göz önünde bulundurulursa geçmiş ile ilgili bu kadar detay vermeye gerek yoktur. Bunun yerine kentlerin hızlı büyüme oranları ve bu grafikten istinaden en hızlı büyüme oranına sahip 3 kentle ilgili nüfus, nüfus artış hızı, genç nüfus oranı gibi bilgilere yer verilebilir.

4.1.Seçilen İllerde Hava Kirleticileri: Seçilen şehirlere ek olarak; S02 emisyonu oluşmasına büyük katkısı olan trafik faktörü göz önünde bulundurularak, metropol bir şehir olan İstanbul`da bu göstergeler içerisinde yer almalıdır. İstanbul`da bu göstergeler içerisinde yer almalıdır. İstanbul`da periyodik olarak kirleticilerin artışı gözler önüne serilmelidir.

13.3.Tıbbi Atıklar: 2012 yılı için tıbbi atıkların bertarafında hangi oranda düzenli depolama, yakma, sterilizasyon ve gömme metodları uygulandığı belirtilmemektedir. Bu gösterge yalnızca 2008 yılına ait rakamları içermektedir. İlerleyen yıllarda hangi tip bertaraf yöntemine ağırlık verileceği belirtilebilir.

13.6.Tehlikeli Atıklar: Özel atık statüsünde olan tıbbi atık, pil ve akü, PCB, PCT`li atıklar gibi atıklar da Tehlikeli Atık sınıfına dahil edilmiş ancak yıllık oluşan atık miktarı belirtilirken, özel atıkların bu hesaplamaya dahil edilip edilmediği belirtilmemiştir.

Tehlikeli atık olarak işlem gören atıklar için belirtilen yıllık miktarın hesaplanması sırasında hangi yılların baz alındığı belirtilmemektedir.

2010 yılına ait çevresel göstergelerin belirtildiği kitapçıkta 2010 yılına ait tehlikeli atık üretimi dağılım istatistiği yer almamaktadır (yalnızca 2009 yılına ait istatistik bulunmaktadır).Bu dağılım istatistiği için toplanan verilerin kaynağı belirtilmelidir (örn; Tehlikeli Atık Beyan Sistemi).

Ülkenin, tehlikeli atıklar için ileriye dönük politikasından bahsedilmesinde fayda vardır. 

 

EK  (2) : Atık akü vb. geri kazanım tesisleri hakkında kuralları görüşlerimiz 

Cüruf, filtre tozu ve plastik depolama alanları: Tehlikeli atık geçici depolama alanlarıyla aynı özellikte olmalıdır.

Atık akü kabul ünitesi: Araçların lisanslarının kontrol edilip tonajının belirleneceği alandır. Kantar zorunluluğu olmamalıdır. Şu anki uygulamaların çoğunda adet olarak değerlendirme yapılmaktadır.

Atık akü depolama ünitesi: Üstü kapalı, üç tarafı çevrili ve kilitli kapısı olmalıdır. Yetkisi olmayanların girişi engellenmelidir. Yerler mutlaka beton v.s. aside karşı dayanıklı malzemeye sahip olmalıdır. Depolama alanı önünde kanal sistemi olmalı ve mutlaka nötralizasyon ya da arıtma sistemine bağlanmalı, iş güvenliği ile ilgili bütün tedbirler alınmalıdır.

Nötralizasyon ünitesi: pH metre istenilebilir.

Fiziki yapı ile ilgili kurallar: Tesis etrafı çevrili olmalı, yetkisi olmayanların girişi engellenmelidir. Giriş bölümünde  kantar istenilebilir ancak, kayıtlar adet olarak da tutulabilir. Bütün alan mutlaka aside karşı dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. Tesisin çıkış bölümünde araç teker yıkama bölümü bulunmalı, bu bölüm, atık ara depolarda istenilenle aynı özellikte olabilir. Araç tekerleri tesis içerisinde kontamine olabilir, bu nedenle mutlaka tesis çıkışında tekerler yıkanmalı ve yıkama suyu nötralizasyon/arıtma ünitesine bağlanmalıdır.

Bu gibi nötralizasyon havuzlarında ise pH sürekli olarak takip edilmelidir.

Bütün tesislerde mutlaka hurda akü depolama alanı olacağı gibi, cüruf vb. tehlikeli atıkların depolanacağı bir geçici atık depolama alanı olmalıdır.

Tüm tesisat ile ilgili kurallar: Tesiste mutlaka yağmur suyu kanalı ile proses suyu kanalı ayrı olmalıdır. Proses suyu kanalı da aside dayanıklı malzemeden yapılmalıdır.

Genel Kurallar başlığı altında, personel başlığı olabilir. Bu başlıkta tesis sorumlusu tariflenmeli ve tesis sorumlusu mühendislik disiplinine sahip, lisans eğitiminde çevresel konulara dair eğitim almış olmalıdır. 

 

 

 

27.04.2012 00:00
Okunma Sayısı: 1169