TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
ÇEVRE GÖREVLİSİ İFADESİ YERİNE ÇEVRE MÜHENDİSİ…

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki`yi ziyaretinde, çevre mevzuatından çevre görevlisi ifadesinin kaldırılarak yerine çevre mühendisi ifadesinin getirilmesini talep ettiklerini söyledi.

ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu ikinci Başkan Zeyneti Bayrı Ünal, yönetim kurulu üyesi Tuğba Uçankuş, Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit ve çevre mühendisi Cem Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki`ye, hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Bakanlık makamında gerçekleşen ziyarette Bozoğlu, çevre mühendislerinin sorunlarını dile getirerek, kamuda çevre mühendisi istihdamının yetersizliğine değindi. Bozoğlu şunları anlattı:

‘Kamu kurumlarında çevre mühendisi istihdamı yetersiz. Bakanlığımız özelinde, özellikle taşra teşkilatlarında personel, birçok alanda aynı anda çalışıyor. Bu nedenle ÇED süreçlerinde ve çevre denetimlerinde sorunlar yaşanabiliyor.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, İller Bankası gibi kurumlarda da çevre mühendisi istihdamı yetersiz. Belediyelerimizde ve Özel İdarelerde de alt yapı hizmetlerine dair çevre mühendisi istihdamı oldukça kısıtlı. Bu nedenle yatırımların kontrolü sürecinde de sorunlar yaşanabiliyor. Birçok atık tesisi, atıksu arıtma tesisi verimli çalışamıyor. Örneğin, birçok tesisi olan Ankara Büyükşehir Belediyesinde sadece 17 çevre mühendisi, 33 arıtma tesisi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde 12 çevre mühendisi istihdam ediliyor.`

ÇMO Başkanı, kamuda istihdam azlığı önemli bir sorunken bir de çevre görevlisi kavramı  olduğuna dikkati çekti. Bakan Özhaseki`nin çevre görevlisi kavramının ne anlama geldiğini sorması üzerine Bozoğlu şöyle konuştu:

‘2006 yılındaki Çevre Kanununa eklenen bir ifade bu. Ancak, bütün formasyonlara açık. Yani siz inşaat mühendisi de olsanız, kimya mühendisi de çevre görevlisi olabiliyorsunuz. Bizim 4 yıl okuduğumuz meslek, 2 haftalık eğitimle yaptırılıyor. Bu birçok anlamda büyük sıkıntıya neden oluyor.

Biz çevre mühendisleri olarak Çevre Görevlisi ifadesinin mevzuatımızdan kaldırılarak, çevre mühendisi yazılmasını istiyoruz.  Ayrıca, çevre mühendisi yazılması çevresel hizmetlerin teknik, bilimsel kalitesini arttıracaktır.  Biz ülkemizi seviyoruz ve kalkınmasını ancak çevreye duyarlı olarak kalkınmasını istiyoruz. O nedenle çevre mevzuatının ve Bakanlığımızın güçlenmesini istiyoruz.`

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki`ye,  Atıksu ve İçme Suyu Arıtma,  Atık Yönetimi, ÇED gibi çevre mühendislerinin yoğun faaliyet gösterdiği alanlarda, ÇMO ve Bakanlık olarak ortak eğitimler yapılabileceği, kamu görevi yapan çevre sektörüne, atık yönetimi, atıksu arıtma tesisi yönetimi, çevre danışmanlık ve ÇED hizmetleri gibi faaliyetlerinde elektrik indirimi, harcamalara dair KDV muafiyeti veya indirimi, SGK indirimi gibi teşviklere gerek olduğunu anlatarak, hazırlamış olduğu bilgi notunu sundu.

2017 yılında düzenlenecek Çevre Mühendisliği Kongresi ve önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek ÇED çalıştayından da söz eden Bozoğlu, Bakan Özhaseki`yi bu iki etkinlikte açış konuşması yapmak üzere davet etti.

Çevreyi Korumak Bizim İçin İbadettir

Çevre Görevlisi konusu ile yakından ilgilenen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bozoğlu`ndan bu konu ile ilgili rapor istedi. Özhaseki, çevrenin, korunması gereken her şeyin başında geldiğini kaydederek, ‘Çevre olmadan hayat olmaz. Bu nedenle çevreyi korumak bizim için ibadettir` dedi.

Bakan Özhaseki, ülkenin kalkınması için enerjinin önemine değinerek, termik veya nükleer santrallere karşı olmanın sorun çözemeyeceğini önemli olanın çevre korumakla ile enerji ihtiyacı için yapılacakların dengede götürülebilmesi olduğunu söyledi.  

Bozoğlu`nun gerek çevre mevzuatı ve gerekse Çevre Kanunu`nda yapılacak olası değişikliklere Bakanlığa her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtmesi üzerine Bakan Özhaseki, güçlü bir ülke ve kalkınma için işbirliğine her zaman açık oldukları karşılığını verdi.

Oldukça sıcak ve samimi bir atmosferde geçen görüşmenin ardından taraflar toplu fotoğraf çektirdi. ÇMO Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit,  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki`ye Çevre Mühendisleri Odası rozeti taktı.

 

11.11.2016 00:00
Okunma Sayısı: 218
Fotoğraf Galerisi