TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
BOZKURT’DA HES BİLMECESİ: SELİN GERÇEK NEDENİ NE?

 

Batı Karadeniz`de yaşanan sel felaketinden en çok etkilenen yer Kastamonu`nun Bozkurt ilçesi oldu. Can kaybının en yüksek olduğu bu ilçede meydana gelen yıkımın nedeni konusunda çeşitli iddialar var. İlçede bulunan Hidroelektrik Santrali (HES) iddiaların merkezinde yer alıyor. HES kapaklarının patladığı ya da kasıtlı olarak açıldığı gibi çeşitli iddialar öne sürülüyor. Peki, HES böyle bir sele neden olabilir mi? Selin esas nedeni nedir?


Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman`a

göre Bozkurt`taki yapılaşmada sorun "siyasi irade":

"Bir kere selin nedeni ne değildir diye başlamak lazım. Tek başına iklim değişikliği değildir. Etkisi vardır ama tek nedeni değildir. Sel bir doğal afettir. Doğal olmayan şey ise can kaybıdır. Bunu can kaybına, katliama dönüştüren nedir? İklim değişikliği gibi global bir sorunu görmezden gelen ve bunu hesaba katmayan sermayenin güdümüne girmiş rant ve yıkım politikalarıdır. Sorunun kendisini bir defa ortaya koyalım. Oradaki yapılaşma gökten zembille inmedi. Tıpkı Marmara Denizi`ne kirliliğin gökten zembille inmediği gibi… HES`lerin doğal akışı bozduğu, HES`lerin olduğu yerlerde bu tür yıkımlara rastlandığı gözlemlenmiştir."

 

Peki selin nedeni HES mi? Kahraman`ın yanıtı şöyle: "Sebebi sermaye güdümlü siyasi bakıştır. Siyasi irade orada iki, üç dakikalık HES`in durumunu gösteren bir video yayınlar ve bu siyasi tartışmayı bitirir. Fakat bitirmemiştir. Böyle bir tartışmanın olması bundan da bir beklentileri olduğunu düşündürüyor. Örneğin bir bakan, "Bu tür olayların mağduru HES`ler oluyor" demiştir. Bakan bu yıkımın içinden mağdur olarak HES`leri çıkarmıştır. Beklentileri oradan bir mağduriyet yaratmaktır. Bozkurt`un yerleşimine baktığımızda 400 metrelik bir dere yatağı 15 metreye indirilmiş. Binalara baktığımızda hepsi yeni, eski bina yok. Yerleşim yeni zaten. Şimdi bunu bırakıp iklim krizine odaklanırsak hata olur. Sadece iklim krizini konuşmak şunu doğuruyor; "hepimiz suçluyuz." Böyle bir şey yok. Böyle olunca suç ortada kalıyor. Tepkiyi azaltmaya yönelik siyasi bir söylemdir bu.

 

Buna yol açan siyasi irade suçunun bedelini ne zaman ödeyecek? Asıl suçlular bir bedel ödememiştir. O yapılar oraya gökten zembille inmemiştir. Burada asıl sorun toplum yararını düşünmeyen, yaşam hakkını, doğal kaynakların, çevrenin sakınımını gözetmeyen siyasi politikalardır. Siyasi irade sermayenin güdümünde hareket etmektedir. Sıkıntı buradadır. Sorunun kendisi budur. Sorun tektir, bellidir. Bu katliamın sebebi oradaki yapılaşmadır. HES`te bir sıkıntı varsa o bu katliamı arttırır, katkıda bulunabilir. Bir görüntü olmadığı için biz ancak yorum yapabiliyoruz. HES`te gerçekten bir sorun varsa kaybı attırıcı etkisi olabilir ama esas sorun oradaki yapılaşmadır. Sorunun kendisinden çözüm de bekleyemeyiz."

Haberin tamamı için tıklayın 

 

 

12.01.2022 00:00
Okunma Sayısı: 349
Fotoğraf Galerisi