TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
BERGAMA`DA ALTIN MADENİ İÇİN YENİ KARAR

DANIŞTAY 6. Dairesi Bergama‘nın Ovacık köyü yakınlarındaki altın madeninin çalışmasına olanak tanıyan Çevrp vp Orman Bakanlığı idari işleminin iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesinde açılan davaya verilen "ret" kararını bozarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ovacık‘taki altın madeninin "çevreye zarar verdiği" iddiasıyla hukuksal mücadele veren Ege Çevre Platformu, Yarımada Çevre Platformu ve El Ele Hareketi üyeleri, Danıştay 6. Dairesi‘nin alnn madenine ilişkin aldığı son kararı açıkladı.

Grup adına açıklama yapan davacı avukadardan Arif Ali Cangı, Danıştay‘ın yaptığı inceleme sonucunda, yerel mahkemenin "Nihai Çevresel Durum Değerlendirme Raporu ve eklerinde belirtilen hususlara uyulmak kaydıyla faaliyetinde sakınca bulunmadığı" yönündeki idari işleminin iptali için verdiği red kararını bozarak, "yürütmeyi durdurma" kararı aldığmıbilrjûcrin.

‘MADEN HUKUKA AYKIRI‘

Bunun taraflara tebliğ edildiğini bildiren Cangı, şunları söyledi: "Bu karara göre 13 Mayıs 1997‘den bu yana, Bergama Ovacık Altın Madeni‘nin tüm faaliyederi hukuka aykırı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) izninin yürütmesinin durdurulmasıyla Bergama Ovacık Altın Madeni‘nin faaliyetine olanak sağlayan tüm işlemlerin dayanağı çöktü. Yani madenin, en geç 29 Ocak 2009‘a kadar kapatılması gerekiyor." Anayasa‘nın 138. maddesi ve İdari Yargılama Usulü Yasası‘nın 28. maddesi uyarınca Danıştay 6. Dairesi‘nin verdiği bu son kararla yürütmesi durdurulan ÇED iznine dayanılarak verilen tüm izin, ruhsat ve işlemlerin askıya alındığına işaret eden Cangı, bu nedenle maden işletmesi tarafından başlatılan yeni ÇED süreçlerinin de iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ AÇIKLAMASI

Ovacık‘taki madeni işleten Koza Altın İşletmeleri‘nin Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, Danıştay‘ın verdiği karara ilişkin yaptığı açıklamada, alınan kararın, aslında Ovacık ile doğrudan ilgisi olmadığını öne sürdü. Danıştay‘ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının, Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın ÇED Yönetmeliği‘nin geçici 6. maddesinin iptal edilmiş olmasından kaynaklandığını belirten öğüt, "Türkiye‘de bu durumda, yani bu yönetmeliğe göre alınmış izinlerle çalışan 460 şirket var. İşletmemiz, bugüne kadar hukuka, mevzuata uygun fâaliyet gösterdi, bundan sonra da riim fâaliyederini hukuka ve mevzuata uygun sürdürecek" dedi. 

   BirGün
07.01.2009 00:00
Okunma Sayısı: 946