TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
BASIN AÇIKLAMASI: 03 TEMMUZ 2012 SAMSUN SEL FELAKETİ HAKKINDA
       BASINA VE KAMUOYUNA

       Kentimizde gerçekleşen "doğal" bir olay, ne yazık ki  "yapay" bir afete dönüşmüştür.
 
       Samsun`da 03 Temmuz 2012 tarihinde yaklaşık olarak metrekareye 50 kg yağış düşmüştür. Canik ilçesinde Mert Irmağı ve Yılanlı Dere‘nin taşması sonucu, dere yatağında yapılaşmış olan, Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarında ve İncirli Deresi üzerine inşa edilen LOVELET AVM`de, çok miktarda maddi ve manevi hasar meydana gelmiş olup; sel felaketinde şu ana kadar 10 kişi ne yazık ki hayatını kaybetmiştir.

       Ortaya çıkan bu olumsuz tablo, kentsel yapılaşma sürecinde meslek odalarının görüş, öneri, uyarılarının dinlenmemesinin ve bilimsel-teknik verilerin göz ardı edilmesinin sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dere yatağına yapılaşmanın olmaması gerektiği milyarlarca yıllık doğa tarihinin somut sonuçlarından birisidir. Bu gerçekliği göz ardı etmek, ne yazık ki toplumun bedel ödemesine neden olmaktadır.

       Kentsel yapılaşmalar, mutlaka kamu yararı ve halk sağlığı gözeten bir biçimde oluşturulmalı, herkesin barınma hakkının sağlanmasının yanında sağlıklı, insani koşullarda barınma yapılarının oluşturulması gerekmektedir. Bu süreçte,  her ne kadar yönetmeliklere uyulmuş olsa da, bilimsel ve teknik  verilerin  mutlaka değerlendirilmiş olması gerekmektedir.

       Doğal Afetler "Kader" Değildir!

       Kentsel dönüşüm gibi toplumun her kesimini ilgilendiren konularda sivil toplumun, demokratik kitle örgütlerinin ve meslek odalarının da görüşlerinin alınması, planlamanın  ve uygulamanın buna göre yapılması gerekmektedir. Doğal afetlerin kader olmadığı artık görülmeli, yaşanan kayıplar kadercilik ile göz ardı edilmemelidir.

       Felaket bir başka felakete neden olmamalıdır!

       Sel sonrası halk sağlığını olumsuz etkileyecek durumların oluşması da önlenmelidir. Özellikle sel suları ile birlikte dağılan atıklar,  içmesuyu ve kanalizasyon sistemlerinde oluşan tahribat, biyolojik ve kimyasal kirlilik, salgın hastalık ve enfeksiyona sebebiyet verebileceğinden, bu durumların göz önünde bulundurularak,  acilen önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu önemlerin alınmaması halinde, halk sağlığı zarar görecek ve bölge halkı uzun süreli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacaktır.

       Biz TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Samsun Bölge Temsilciliği olarak hayatını kaybeden insanlarımıza Allah`tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, bölgemizde yaşanan felaketin yaralarının bir an önce sarılmasını umut ediyoruz.



                                                                                                       TMMOB
                                                                                       ÇEVRE MÜHENDİSLER ODASI
                                                                                       SAMSUN BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
 

06.07.2012 00:00
Okunma Sayısı: 1514