TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMAMIZ

DÜNYA ÇEVRE HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz bir kaç yıldan beri, her yıl daha çok artan bir şiddetle öğrendiğimiz haliyle, doğanın insanlığa ve onun yaptığı etkilere karşı verdiği tepkinin yine sözlerle, etkinliklerle, genelgelerle, her sene ismi ve şekli değişen günlerle ve haftalarla geçiştirileceği bir çevre gününe daha gelmiş bulunmaktayız.

Eğer kutlayabileceğimiz ve bu kutlamaları her sene daha coşkulu bir şekilde devam ettirebileceğimizi hala düşünüyorsak, buna inanıyorsak kutlamaları sürdürmekte hiçbir abes görmediğimizi belirtmeliyiz. Fakat sürekli dozu artan bir şekilde doğal felaketlerin hayatımızın bir parçası olması, salgın hastalıkların biri bitmeden diğerinin dolaşıma sokulması, tarımın, doğanın, hayat kalitesinin yaşanan çevre felaketleri ile birlikte giderek bizden uzaklaşmasına sadece yasa değişiklikleri ve küçük çaplı, günü renklendirecek şovlarla engelleyemeyeceğimizi bilmek/görebilmek için bu kutlamalardan daha fazlasının gerektiğinin de farkında olmalıyız.

Doğa artık bizden bir şeyler yapmamızı istiyor. Ranta karşı gelinmesini, kendisi için gerçekten harekete geçmemizi, sürekli söylenen çocuklarımızın mirası olduğunun anlaşılmasını istiyor. Bunu gerek Kocaeli özelinde gerekse tüm dünya çapında uygulayabilecek şekilde harekete geçmemiz gerekiyor.

Eğer doğanın sesine kulak vermezsek dönüşü olmayan bir yola girecek ve müsilajı, ülkemizde yeni yeni görülen hortumlar ve benzerleri gibi çevre felaketlerini,uluslararası pandemi sorunlarını hayatımızın olağan bir konusu olarak yaşamaya başlayacak ve bunların standart yaşam tarzımız olduktan sonra yaşanabilecek yeni çevre sorunlarını konuşmaya yani çevre felaketlerinde bir üst sınıfa geçmiş olacağız.

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi olarak hem etki sahamızda yaşanan çevresel olumsuzluklara gerekli tepkileri vermeye hemdeülke gündemindeki çevresel olumsuzluklara genel merkezimiz desteğiyle karşı durmaya devam edeceğiz. Bizim tek isteğimiz sermayenin gücünü arkasına alacak siyasi iradenin yukarıda bahsettiğimiz küçük şovlarına teslim olmaması, çevre felaketlerinin sanılandan daha büyük bir sorun olduğunun görülmesidir.

Dileğimiz bundan sonraki yıllarda artık yapılan şovların, bu güne ait bulunmaya çalışılan janjanlı gün isimlerinin yerine örnekleriyle birlikte yapılan uygulamaların konuşulması, doğanın ne kadar iyileştirildiğinin görülecek seviyelere getirilmesi, her sene bir sonraki yıl doğanın bize ne sürpriz çevre felaketleri hazırlayacağını değil, her sene doğanın sermayeye yedirilmemesinin insanlar ve yetkililer tarafından anlaşıldığının konuşulduğu çevre günlerin, haftalarının kutlanmasıdır. Ekolojik yıkımla mücadele yerine bunu aklımıza bile getirmeyeceğimiz isimlerin ve uygulamaların hayatımızda olmasıdır.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası`ndayoksulluğun, adaletsizliğin, çevresel tahribatların olmadığı bir DÜNYA mümkün diyoruz. Herkesi her alanda YAŞAMI savunmaya davet ediyoruz.

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ YÖNETİM KURULU 

05.10.2022 00:00
Okunma Sayısı: 291
Fotoğraf Galerisi