TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
5 Haziran Dünya Çevre Günü Basın Açıklamamız

Basın Açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1972 yılında İsveç`in başkenti Stockholm`de gerçekleştirilen BM Çevre Konferansı`nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü ilan edilmiştir. 2021 yılı Dünya Çevre Günü teması ise "ekosistem restorasyonu" olarak belirlendi.

Ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her noktasında karşılaştığımız çevresel problemler düşünüldüğünde, bu onarımın gerekliliği açık ve nettir. Ancak restorasyon (onarım) teması aslında doğaya verdiğimiz zararların itirafı olarak da düşünülebilir. Ne kadar fazla örseledik ki bir onarım ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Küresel iklim değişikliği ve etkilerini yaşarken kömürlü termik santral projeleri gündemden düşmemektedir. İklim değişikliği çölleşmeyi getirmektedir.

Su kaynakları azalmaktadır. Yüzey suları, yeraltı suları kirlenmeye devam etmektedir. Göller ve sulak alanlar kurumaktadır. Sağlıklı içme suyuna ulaşamayan vatandaşlarımızın oranı %50` lerde ifade edilmektedir. 12000 yıllık dipsiz göl hazine aranmasıyla heba olmuştur.

Orman alanları, meralar, tarım alanları gün geçtikçe azalmakta, kaybolmaktadır. Son 20 yılda 120 milyon hektarın üzerinde orman alanı kaybolmaktadır. Tarım alanları azalmaktadır. Son 20 yılda tarım alanlarında %12 azalma kaydedilmiştir.

Plansız madencilik ve taşocağı faaliyetleri sonucu yaşam alanlarımız geri dönüşü olmayan tahribata uğramıştır.

Cerattepe`de, İkizdere`de, Kaz Dağları`nda, Salda Gölü`nde, Sinop`ta, Mersin`de doğa tahribatı durmaksızın devam etmektedir. Doğal yaşamı hiçe sayan projelerle elimizden kayıp giden su havzalarımızın, ormanlarımızın, tarım alanlarımızın yanı sıra atıklarla kirlettiğimiz denizlerimizde deniz salyaları ortaya çıkmakta, ekolojik denge ve doğal yaşam yok olmaya yüz tutmaktadır.

Çevre kirliliğinden her yıl hayatını kaybeden insanların sayısının 5 milyona yakın olduğu raporlarda belirtilmektedir. Hava kirliliğine, su kirliliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklar ve yaşadığımız pandemi süreci bunun en önemli örneklerindendir.

Ülkemiz için saydıklarımızın neredeyse her bir örneği, ilimiz ya da çevre illerde ne yazık ki karşımıza çıkmaktadır.

Çarşamba`da, Terme`de ovaların üzerinde santraller, Kavak`ta, Şahin Dağları`nda, Kocadağ`da, yanı başımızda Fatsa`da maden arama ve taşocağı faaliyetleri, komşu ilimiz Sinop`ta nükleer santral, yaz aylarında sadece ilimiz değil çevre illerden insanlarında sahilinden faydalanmak için geldiği Atakum sahillerindeki kıyı bozulması doğal alanların tahribatlarına verilecek örneklerdendir.

Ülkemizde çevre yönetimi alanında güzel gelişmeler de yaşanmakta, düzenli depolama sahalarının, atıksu arıtma tesislerinin sayısı artmakta, sıfır atık gibi yaklaşımlarla atığın yönetiminde aşama kaydedilmektedir. Ancak biliyoruz ki temiz bir çevre olmadan canlı ve halk sağlığı korunamayacaktır. Temiz bir çevre için korumak ve doğru bir çevre yönetimi uygulamak gerekmektedir. Doğamız o kadar çok örselenmiştir ki sonuçları her gün bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Onarım ihtiyacını en aza indirmek için çevre yönetimini ve denetim mekanizmalarını en verimli şekilde işletmek zaruridir. Aksi takdirde yeni ve yeniden onarım süreçleri ortaya çıkacaktır. Bunun için ülkemizin kurumlarıyla, sivil toplumuyla, ilgili meslek odalarıyla ve diğer tüm paydaşlarıyla entegre bir çevre yönetimi yaklaşımı uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.

Dileğimiz ve mücadelemiz bu senenin teması olan onarmaya/restorasyona ihtiyaç duyulacak daha fazla yaşam alanı tahrip olmasın diyedir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak; bu hafta Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası olarak ele alınmaktadır. Bizlere düşen görev, ekolojik yıkımın etkilerini ve sorunları dile getirerek çözüme katkı vermek, toplumda ve kamu yönetiminde farkındalık yaratmaktır.

                                                                                  Saygılarımızla

 

                                                                                        TMMOB

                                                                ÇEVRE MÜHENDSİSLERİ ODASI

                                                                               SAMSUN ŞUBESİ

05.06.2021 00:00
Okunma Sayısı: 248