TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB
Çevre Mühendisleri Odası
2013 YILI CEZA MAHKEMELERİ BİLİRKİŞİLİK KAYITLARI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

 

İl Adli Yargı Komisyonlarınca atanacak uzmanlık alanı ile ilgili olarak Ceza Muhakemesi yargılamalarında bilirkişilik yapmak isteyen çevre mühendislerinin 31 Ekim 2012 tarihine kadar başvuru yapmasına ilişkin mevzuat hakkında önemli bir bilgilendirmedir. 

04/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 64 üncü maddesine dayanılarak hazırlan ve 1.6.2005 tarih, 25832 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanununa Göre İl Adlî Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik‘in 1. maddesi uyarınca her yıl adi yargı adalet komisyonları tarafından bilirkişi listeleri hazırlanması, uzmanlık alanlarının belirlenmesi, listelerin oluşturulması ve gerekli durumlarda bu listelerde yer verilenlerin çıkarılma usul ve esaslarını düzenleneceği belirtilmiş; 4. madde uyarınca da komisyonların her yıl en geç 15 Eylül 2011 tarihine kadar il merkezi ve ilçe Cumhuriyet Başsavcılıklarından savcılık ve ceza muhakemelerinde hangi alanlarda bilirkişiye müracaat edildiğini 30 Eylül 2012  tarihine kadar bildireceğini ve komisyonların da topladığı bilgiler ve başvurulardan yararlanarak uzmanlık alanlarını belirleyeceği düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin 5. maddesi uyarınca da komisyonların, bilirkişi olarak görev yapmak isteyenlerin komisyon başkanlığına müracaat etmelerini ve bu hususu il ve ilçelerdeki gerekli görülen kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yazı ile bildireceği belirtilmiştir.   

Anılan Yönetmelik maddeleri gereği, 6. maddedeki özellikleri taşıyan isteklilerden bilirkişilik yapmak amacıyla listeye kaydolmak isteyenlerin her yıl 31 Ekim tarihine kadar TC Kimlik numarası ile vergi kimlik numarasının da belirtildiği ve 8. madde gereğince istenilen belgeleri de ekleyerek bir dilekçe ile şahsen ya da temsil edilen tüzel kişi adına temsile yetkili kişinin komisyona başvurması beklenmektedir.

Başvuruların, komisyon tarafından 30 Kasım 2012  tarihine kadar değerlendirilerek bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen belgelerin eksik olması ya da başvuru sahibinin bu Yönetmeliğin 6.ncı maddesindeki şartları haiz olmaması hâlinde talebin reddine karar verileceği ve redde ilişkin karar ilgilisine tebliğ olunacağı belirtilmektedir.

Listeye kabul edilenlere, komisyonca daha önce belirlenen ve ilân edilen  gün veya günlerde 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 64 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca yemin ettirileceği ve yemin eden bilirkişilerden oluşan listenin bir örneği, 31 Aralık 2012  tarihine kadar Bakanlığa, il çevresindeki adlî yargı adalet komisyonlarına, mahkemelere de duyurulmak üzere merkez ve bağlı ilçe Cumhuriyet başsavcılıklarına dağıtımlı olarak gönderilerek ilan edileceği belirtilmektedir.

Anılan mevzuat hükümleri gereği Yönetmelik‘in 6. maddesinde belirtilen şartları taşıyan ve uzmanlık alanı ile ilgili olarak Ceza Muhakemesi yargılamalarında bilirkişilik yapmak isteyen çevre mühendislerinin (şahsen ya da tüzel kişiliklerin) 8. maddede belirtilen belgeler ile birlikte TC Kimlik numarası ile vergi kimlik numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile şahsen ikamet ettikleri ve bilirkişilik yapmak istedikleri komisyona 31 Ekim 2012 tarihine kadar başvurmaları gerektiği meslek camiamıza duyurulur.  

Şahsi başvurularda sicil durum belgelerinizin ve şahsi ve tüzel kişi başvurularınızda da büro tescil belgelerinizin eklenmesinin zorunlu olduğunu ve varsa Odamızca düzenlenen kamulaştırma bilirkişiliği sertifikanızın da ek olarak sunulmasının listeye kayıt olmanızda kolaylık sağlayabileceğini hatırlatmak isteriz.

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU

 

1.6.2005 tarih, 25832 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanununa Göre İl Adlî Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik (*)  

Listeye kabul şartları

Madde 6 - Listeye kayıt olabilmek için:

1) Gerçek kişilerin;

a)       Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, 

b)       Başvuru tarihinde yirmibeş yaşından küçük olmaması,

c)       Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olması,

d)       Affa uğramış ya da ertelenmiş olsalar bile Devlete karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet,  irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık suçlarından biriyle hükümlü bulunmaması,

e)       Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış veya sanat icrasından geçici olarak yasaklanmamış olması,

f)        Komisyonun bağlı bulunduğu il çevresinde oturması veya meslekî faaliyeti icra etmesi,

g)       Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmaması,

 

2) Tüzel kişilerin;

a)       Hâlen faaliyetine devam ediyor olması,

b)       Listeye kabul edilen tüzel kişiler adına incelemeyi yapacak olan gerçek kişi ya da kişilerin de listeye kabul şartlarını taşımaları

gerekir.

Başvuru dilekçesine eklenecek belgeler

Madde 8 - Başvuru dilekçesine;

a) Nüfus cüzdanı örneği,

b)       Komisyonun bulunduğu il çevresinde oturduğu ya da bu ilde meslekî faaliyetlerini yürüttüğüne dair belge,

c)       Adlî sicil kaydı,

d)       Uzmanlık alanına ilişkin diploma, ruhsatname, sertifika gibi belgelerin onaylı örneği,

e)       Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olduğunu gösteren belge,

f)        İki adet vesikalık fotoğraf

eklenir.

Bir önceki yıla ait listede kayıtlı olanlardan (a), (d), (e) ve (f) bentlerinde sayılan belgeler istenmez.

Tüzel kişiler tarafından yapılacak  müracaatlarda; şirketler için ticaret sicil memurluğundan alınacak ticaret sicil tasdiknamesi, diğer tüzel kişiler için hâlen faaliyetine devam ettiğini gösterir ilgili resmî kurumdan alınacak belgenin ibraz edilmesi gerekir.

 

 

22.10.2012 00:00
Okunma Sayısı: 807