22 MART DÜNYA SU GÜNÜ AÇIKLAMAMIZ
Su, yaşamdır!
Su; bütün canlıları ekolojik yaşam alanlarında birleştiren kaynaktır. Her canlı, ihtiyacı kadar suyu kullanarak, en az kirleterek ve su döngüsünü sağlayarak sucul alanlar içinde diğer canlılarla birlikte yaşayarak varlığını sürdürmüştür.
Dünya`nın %70`i sularla kaplı olmasına rağmen, su potansiyelinin % 1`lik kısmı kullanılabilir nitelikte olup canlıların %10`u tatlı su ekosistemlerinde yaşamaktadır.
Su kaynaklarının adil olmayan kullanımı nedeniyle, insan nüfusunun yaklaşık % 30`u güvenli içme suyuna ulaşamamakta, kirli sulardan kaynaklı hastalıklardan her yıl 500 bine yakın kişi hayatını kaybetmektedir. Diğer canlıların durumu ise kayıt altına bile alınamamaktadır.
Dünyada sanayileşme süreci ile su kaynakları, üretimin bir hammaddesi olarak kullanılmaya başlanmış, aşırı tüketilmiş, tüketildiği kadar da kirletilerek su kaynakları kullanılmaz hale gelmiştir. Bu süreç günümüzde hızlanarak devam etmektedir.
Tarımda vahşi sulama, artan nüfus ve plansız kentleşme su kaynakları üzerinde baskı oluşturan diğer unsurlardır. 5461 km2 olan İstanbul ili yüzölçümünün %46`sı su havzalarından oluşmaktadır. İstanbul`un su kaynakları hızlı nüfus artışı ve plansız kentleşme ile olduğu kadar, Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesi`nin de baskısı altındadır. Kanal İstanbul; Kilyos, Terkos/Durusu, Büyükçekmece ve Küçükçekmece Lagün havzalarını içinden geçerek bu havzaların toplam alanının %19.2`sini etkileyecek, bu oran projeden en çok etkilenecek Küçükçekmece Lagün Havzası için %63 olacaktır. Ayrıca, proje kapsamındaki "Yenişehir Rezerv Alanı" ile Kilyos Kıyı Havzası ve içinde Sazlıdere Alt Havzasını da barındıran Küçükçekmece Lagün Havzası`nın %30`dan fazlasının yapılaşmaya açılması söz konusudur. Su havzalarının yok edilmesinin kaçınılmaz sonucu, önümüzdeki süreçte İstanbul`un susuzlukla baş başa kalması olacaktır.
1993 yılında temiz ve güvenli suya erişememe konusuna dikkat çekme amacı ile 22 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Su Günü" ilan edilmiştir.
Her yıl 22 Mart Dünya Su Gününde, sermayenin temsilcileri, insanlara su kullanımında tasarruf yapmaları gerektiği vurgusu yaparken, su kaynaklarını tüketen ve tükettiği kadar da kirleten üretim yöntemlerinden vazgeçmemektedir.
Su, bütün canlıların yaşam kaynağıdır ve suyun yönetimini ekolojik yaşam alanları sahipleri, paydaşları belirlemelidir. Çevre Mühendisleri İstanbul Şubesi bu paydaşlarla birlikte mücadele alanında yer alacaktır.
"Yeryüzünün sonuna gittim.
Suların sonuna gittim.
Gökyüzünün sonuna gittim.
Dağların sonuna gittim.
Arkadaşım olmayan bir şey bulamadım"
Navajo Kabilesi
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi
En Çok Okunanlar
-
TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Okuma Sayısı: 77772
-
LPG OTOGAZ İSTASYONU/DOLUM TESİSİ SORUMLU MÜDÜR BELGESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR Okuma Sayısı: 41970
-
ÜYELİK ÜCRETLERİ Okuma Sayısı: 38975
-
ÜYELİK İŞLEMLERİ Okuma Sayısı: 32715
-
HAVA KİRLİLİĞİ 2018 RAPORU 12.03.2019 TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BASIN TOPLANTISI İLE PAYLAŞILDI! Okuma Sayısı: 31832